Judecătoria Ploiești a admis cererea Elenei Udrea de eliberare condiționată. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă și procurorii au anunțat deja că vor formula contestație, nemulțumiți de concluzia instanței de fond.
Potrivit acestora, Udrea nu ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru eliberare, în special în contextul gravității faptelor pentru care a fost condamnată. De asemenea, surse apropiate anchetei susțin că procurorii iau în considerare inclusiv o reevaluare a comportamentului acesteia din penitenciar, dar și a duratei efective de executare a pedepsei, chiar dacă în luna mai Tribunalul Prahova i-a redus pedeapsa cu aproximativ opt luni.
Procesul Elenei Udrea
Reamintim că Elena Udrea a fost condamnată definitiv în iunie 2018 în dosarul "Gala Bute", după ce în 2015 a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție. Înainte ca sentința să fie pronunțată, Udrea a părăsit România și a fost depistată și reținută în Costa Rica, unde a fost încarcerată. Ulterior, în decembrie 2018, o decizie a Curții Constituționale a României a suspendat efectele condamnării, pe motiv că instanțele nu au fost compuse legal – completurile de cinci judecători nu respectau prevederile legii.
În urma acestei decizii, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica și a revenit în România. Însă, în aprilie 2022, după o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a întărit aplicabilitatea deciziilor instanței supreme din România, Înalta Curte a respins contestația în anulare formulată de Udrea. Astfel, condamnarea sa a redevenit executorie, iar fostul ministru a fugit din nou din țară, de această dată în Bulgaria, unde a fost prinsă și extrădată în luna iunie 2022.
Dosarul "Gala Bute" rămâne unul dintre cele mai complexe cazuri de corupție din România post-aderare la Uniunea Europeană. Potrivit procurorilor, Elena Udrea a pus în funcțiune un mecanism prin care apropiați ai săi primeau sume importante de bani de la firme private, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului, pe care îl conducea la acea vreme, va achita la timp lucrările contractate.
Anchetatorii susțin că o parte din acești bani ar fi intrat direct în patrimoniul Elenei Udrea – fie în numerar, fie prin achiziția de bunuri sau servicii –, în timp ce restul ar fi fost direcționați către Organizația București a Partidului Democrat Liberal (PDL), formațiunea politică din care făcea parte, dar și către fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Mai mult, Udrea este acuzată că a determinat funcționari din Ministerul Turismului să își încalce atribuțiile în procesul de achiziție a serviciilor de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute, eveniment intens mediatizat și folosit, potrivit procurorilor, ca vehicul de imagine pentru Udrea și pentru partidul său.
Prejudiciul total imputat Elenei Udrea în acest dosar este estimat la 3 milioane de euro – echivalentul a peste 15 milioane de lei – sumă care include atât fondurile deturnate din bugetul public, cât și beneficiile personale și de partid obținute ilegal.
În aceste condiții, procurorii consideră că o eventuală eliberare a fostului ministru ar transmite un mesaj periculos și ar aduce atingere încrederii în actul de justiție. De aceea, contestația lor va fi înaintată instanței în termenul legal, iar decizia finală privind eliberarea condiționată va aparține Tribunalului Prahova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News