200 de percheziții la cei care au dat peste 7000 de buletine românești rușilor și moldovenilor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Peste 200 de percheziții au avut loc marți dimineață în mai multe județe, inclusiv la sediile unor instituții publice și la domiciliile unor persoane fizice, într-un dosar de amploare care vizează o rețea ce a emis documente de identitate românești false pentru mii de persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Ancheta scoate la iveală implicarea unor funcționari publici din cadrul unui serviciu de evidență a populației și dintr-o primărie, acuzați că au săvârșit infracțiuni grave precum luare de mită, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și dare de mită.

„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ)  şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) au pus în executare în cursul zilei de astăzi, 1 iulie 2025, un număr de 206 mandate de percheziţie domiciliară la sediile unor instituţii publice şi la locuinţele unor persoane fizice”, a informat Parchetul ICCJ.

Potrivit anchetatorilor, rețeaua funcționa pe baza unor complicități bine stabilite între cetățeni străini interesați să obțină documente românești și funcționari publici care, contra unor sume de bani, falsificau datele personale ale solicitanților și emiteau acte oficiale.

Buletine pentru persoane care n-au locuit vreodată în România

 

„Beneficiarii au obţinut cărţi de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetăţeniei române şi care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparţinând unor cetăţeni români care nu erau titularii spaţiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi implicit fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor”, arată Parchetul General.

În multe cazuri, cetățenii străini nici măcar nu au locuit vreodată în România, dar au obținut cărți de identitate valabile, cu adrese fictive.

„Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar şi la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data naşterii, locul naşterii, totul cu scopul obţinerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei în România”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul ICCJ.

Această practică a permis introducerea în Registrul Național de Evidență a Persoanelor a unor identități false, în baza cărora cei vizați ar fi putut ulterior să obțină beneficii sau să desfășoare activități ilegale pe teritoriul României sau al Uniunii Europene. „Datele menţionate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condiţiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetăţenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”, avertizează procurorii.

Primăria Săveni, printre instituțiile vizate

 

Printre instituțiile vizate de percheziții s-a aflat și Serviciul de Evidența Populației din orașul Săveni, unde anchetatorii au ridicat documente și au audiat funcționari. Rețeaua era activă de cel puțin doi ani, iar amploarea fenomenului este una impresionantă. Potrivit datelor furnizate de anchetatori, „în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidenţă a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7000 de persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state foste sovietice”.

Operațiunea de marți reprezintă una dintre cele mai mari acțiuni coordonate de combatere a migrației ilegale și a corupției din ultimii ani, implicând atât procurori ai Parchetului General, cât și ofițeri specializați ai Poliției de Frontieră. Ancheta este în desfășurare, iar în perioada următoare sunt așteptate și rețineri sau chiar arestări preventive în rândul funcționarilor implicați în această schemă de falsificare a identității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel