„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni", aprilie - octombrie 2025
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Cum ajung cărțile în limba română la copiii din diaspora. Proiectul unic creat de Ana Răduleț

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Ana Răduleț, fondatoare Biblioteca prichindeilor
Ana Răduleț, fondatoare Biblioteca prichindeilor

În ediția de joi, 03 iulie, a emisiunii "Generația Globală" stăm de vorbă cu Ana Răduleț, fondatoarea Bibliotecii prichindeilor, o inițiativă privată care a pus cărțile în limba română la dispoziția copiilor diaspora, într-un demers fără precedent. Ana a reușit, de-a lungul anilor, să creeze o rețea de 15 biblioteci în 15 țări, devenind un adevărat ambasador al cărţii, al cititului, al limbii române.

Ana Răduleț coordonează hub-ul românesc de la Praga — un spațiu care adună, sprijină și promovează ideile, cultura, arta, spiritul nostru național — dar se află, de asemenea, în spatele librăriei online diasporaciteste.eu, care aduce cartea românească mai aproape de cititorii de peste hotare.

În cadrul emisiunii vorbim despre proiectul Biblioteca Prichindeilor, despre extinderea rețelei, problemele logistice, activitățile desfășurate și despre impactul asupra copiilor din diaspora. Totodată, scoatem în evidență rolul comunității în susținerea educației și ilustrarea modului în care educația în limba maternă contribuie la păstrarea identității culturale.  

Emisiunea "Generația globală" se difuzează joi, 03 iulie, începând cu ora 11.00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale platformelor ȘtiriDiaspora și DCNews.

Despre "Limba noastră, povestea noastră"

 

Prin intermediul proiectului "Limba noastră, povestea noastră" încercăm să creștem gradul de informare în comunitățile de români din străinătate cu privire la oportunitățile existente de învățare a limbii române de tip „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” - LCCR, școli de duminică, cursuri în școli publice, etc. Totodată, vom promova elitele educaționale din diaspora, cu accent pe profesorii și voluntarii implicați în predarea limbii și culturii românești. 

În cadrul seriei de emisiuni „Generația globală” veți cunoaște români de succes din diaspora care au reușit în diverse domenii și care pot oferi modele de inspirație pentru tineri. Totodată, vom explora experiențele tinerilor români din diverse țări, provocările cu care se confruntă în sistemele educaționale străine și cum pot valorifica educația pentru un viitor de succes. Nu în ultimul rând, vom afla povești ale tinerilor români care au obținut burse la universități de prestigiu din străinătate și care împărtășesc strategiile lor pentru excelență în educație. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel