Studiu-Femeile batute în familie au șanse să moară mult mai devreme

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Un studiu recent făcut în Marea Britanie dezvăluie faptul că femeile care au trecut printr-un episod de violență domestică sunt mai predispuse la deces din orice cauză decât restul. 

Femeile care au supravieţuit violenţei domestice prezintă un risc mai mare de deces din orice cauză în comparaţie cu restul populaţiei, indică un studiu recent realizat în Marea Britanie, citat luni de Press Association.

Cercetătorii au descoperit că pe perioada studiului supravieţuitoarele violenţei domestice au prezentat un risc de deces cu 44 de procente mai mare în comparaţie cu cele care nu au experimentat acte de abuz, însă motivul nu este clar.

 

Violența domestică poate provoca boli cardiovasculare sau diabet

 

Oamenii de ştiinţă au identificat totodată un risc mai ridicat de a dezvolta afecţiuni precum boli cardiovasculare şi diabet de tip 2 în rândul celor care au suferit abuzuri domestice.

Specialiştii au precizat însă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se afla care sunt factorii specifici care au condus la creşterea riscului de deces.

 

Una din trei femei este victima abuzului domestic

 

Se estimează că una din trei femei la nivel mondial este afectată de abuzul domestic - fizic, psihologic, sexual, financiar, emoţional.

Pe baza documentelor medicale de la intervenţii chirurgicale desfăşurate în Marea Britanie în perioada 1995 - 2017, o echipă de cercetători de la universităţile din Warwick şi Birmingham a identificat 18.547 de femei având un cod înregistrat asociat expunerii la acte de abuz domestic. Acestea au fost comparate cu informaţii prelevate de la 72.231 de femei cu vârste, indice de masă corporală şi situaţii similare, dar care nu s-au confruntat cu asemenea experienţe.

Ambele grupuri au fost monitorizate şi ulterior a fost calculat riscul de deces şi de apariţie a bolilor cardiometabolice.

Cercetătorii au descoperit că riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare a fost mai mare cu 31 de procente, iar cel de diabet de tip 2 cu 51 de procente în grupul expus la actele de abuz domestic. De asemenea, s-a concluzionat că riscul de deces din orice cauză în rândul femeilor abuzate a fost cu 44 de procente mai mare.

Deşi echipa de specialişti nu a fost în măsură să confirme motivul, a precizat că acesta ar putea fi parţial explicat prin creşterea riscului cardiovascular.

 

Nu orice femeie abuzată domestic dezvoltă o altă afecțiune

 

Autorul principal al studiului, doctor Joht Singh Chandan de la Facultatea de Medicină din Warwick şi Institutul pentru Cercetări Medicale al Universităţii din Birmingham a declarat: ''În lipsa detaliilor aprofundate privind experienţele traumatizante din aceste date înregistrate, nu a fost posibil să se evalueze dacă gravitatea abuzului domestic a fost asociată cu un impact de risc diferit. Este important de menţionat că nu toate cazurile de abuz domestic continuă să ducă la efecte adverse asupra sănătăţii, însă din acest studiu putem observa că, în cazul acestui set de date, cohorta de femei înregistrate că au experimentat abuz domestic prezintă un risc mai mare''.

Cercetătorul a precizat că nu orice femeie care suferă abuz domestic poate dezvolta o afecţiune pe termen lung, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel