Europa, principalul focar de COVID-19 din lume, impune din ce în ce mai multe restricții. Experții se întreabă dacă va funcționa metoda

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Europa a ajuns principalul focar de coronavirus al planetei. Țările de pe "Bătrânul Continent" raportează acum mai multe cazuri decât Statele Unite ale Americii, Brazilia și India, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății.

În aceste condiții, în încercarea de a evita un nou lockdown, multe guverne închid pub-urile și barurile sau limitează programul de lucru al acestora.

Măsura reprezintă o veste proastă pentru consumatorii de alcool din Bruxelles, Paris sau Edinburgh, care va aduce provoca mai mult rău sectorului ospitalier, relatează Libertatea. Va funcționa strategia? La Berlin, un oraș renumit pentru viața de noapte, barurile rămân deschise, dar, conform noilor reguli intrate în vigoare sâmbătă, acestea vor trebui să-și încheie programul la ora 23:00. Acest lucru este valabil pentru restaurante și pentru magazine. În plus, în intervalul 23:00 – 06:00, nu mai mult de cinci persoane au voie să se adune la o masă. Doar cel mult 10 persoane au voie să participe simultan la întrunirile care au loc în interiorul clădirilor.

 

Probleme pentru afaceriști

 

Pentru Stefan Zenow, 41 de ani, proprietarul a două baruri din Berlin, noile restricții reprezintă o lovitură nedorită. Bărbatul încearcă să-și mențină afacerea, cândva profitabilă, pe linia de plutire, după ce Germaniei a fost în lockdown la începutul acestui an.

„În fiecare lună am fost pe minus, dar am vrut să menținem totul în funcțiune. Acum, cu aceste noi restricții, nu mai suntem siguri că putem să facem acest lucru”, a declarat Stefan Zenow.

Referitor la restricțiile impuse de autorități, bărbatul nu e convins că acestea vor funcționa.

„Este o nevoie umană să ne întâlnim, să sărbătorim împreună. Nu cred că oamenilor le place să li se spună ce nu pot face. În opinia mea, vor continua să petreacă”, a spus acesta.

Ministrul sănătății din Germnaia, Jens Spahn, a avertizat, joi, că nu este momentul ca țara să lase garda jos. „Situația de aici, din Berlin, arată că un comportament neglijent și uneori ignorant în timpul acestei pandemii poate schimba rapid situația în rău”, a spus, printre altele, acesta.

 

Barurile din Bruxelles, închise pentru o lună

 

Pe fondul creșterii presiunii asupra sectorului medical, alte națiuni adoptă măsuri mai drastice. Barurile și cafenelele din capitala Belgiei, Bruxelles, au primit ordin, joi, să se închidă pentru o lună, în încercarea de a limita creșterea numărului de cazuri de COVID-19.

Sălile de sport au fost și ele închise pentru o lună, iar consumul de alcool în spațiile publice a fost interzis în toată regiunea orașului Bruxelles. Mai mult, belgienii au fost nevoiți să-și limiteze contactele sociale la trei persoane pe lună.

La întrunirile private din interiorul clădirilor au voie să participe patru persoane. Adunările în aer liber sunt limitate la patru persoane, cu excepția celor care fac parte din aceeași familie.

Nici în Franța situația nu este mai bună. Marți, barurile și cafenelele din Paris au primit ordin să se închidă timp de două săptămâni. Restaurantele de acolo pot rămâne deschise numai dacă respectă reguli stricte de igienă și de distanțare socială.

De asemenea, începând de sâmbătă, în rașele Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne au fost închise barurile și sălile de sport.

 

Măsuri aspre la Madrid

 

Restricții severe au intrat în vigoare, vineri, în Madrid, precum și în orașele din jurul capitalei spaniole. Oamenii au voie să iasă din case doar dacă merg la serviciu, la cursuri, la examene, să-și îndeplinească obligațiile legale sau în circumstanțe extreme. Magazinele, barurile și restaurantele trebuie să își reducă capacitatea cu 50% și să închidă mai devreme.

De exemplu, barurile și restaurantele se închid la ora 23:00, iar ultimul client trebuie primit cu o oră înainte.

Chiar și în Islanda, țară care a fost aproape de a scăpa de virus în vară, numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus este în creștere. În acest context, autoritățile au decis, luni, închiderea la nivel național, pentru două săptămâni, a barurilor, a cluburilor de noapte, a centrelor de fitness și a unităților de jocuri de noroc. Adunările au fost limitate la 20 de persoane.

Expertul în sănătate globală Peter Drobac a declarat, pentru CNN, că guvernele din toată Europa încearcă să găsească un echilibru între impunerea de restricții asupra interacțiunilor sociale și menținerea afacerilor în viață.

Barurile, cluburile de noapte și restaurantele sunt „un candidat evident” pentru închidere, având în vedere ceea ce se știe despre transmiterea virusului, a spus acesta.

Scoția este o altă țară care a impus măsuri stricte în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice. Barurilor, cafenelelor și restaurantelor li s-a interzis să servească alcool în interior timp de 16 zile. În plus, acestea se închid la ora 18:00, cu excepția restaurantelor din hoteluri.

 

Avertismentele specialiștilor

 

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, ar putea decide, de asemenea, impunerea unor măsuri mai dure în anumite părți ale Angliei, în special în nord, unde numărul celor infectați cu COVID-19 este în creștere.

De la sfârșitul lunii trecute, pub-urile și restaurantele din Anglia se închid la ora 22:00. De asemenea, sunt interzise întâlniri la care participă mai mult de șase persoane. Dr. Julian Tang, profesor asociat onorific în științe respiratorii la Universitatea din Leicester, a declarat că, în ciuda faptului că unele restricții, cum ar fi cea de închidere a pub-urilor și a restaurantelor la ora 22:00, ar putea părea arbitrare, scopul lor este de a reduce contactul dintre oameni.

„Nu putem spune că virusul încetează să se mai transmită după ora 22:00. Măsura reprezintă o acțiune de dispersare a oamenilor mai devreme, pentru a reduce numărul de persoane la care se poate răspândi (n.r. – COVID-19)”, a spus Tang.

„Cu cazurile de COVID-19 în creștere atât de rapidă în rândul populației, astfel de restricții ar putea să nu fie suficiente pentru a reduce transmiterea ulterioară a virusului și, din păcate, ar putea fi necesare măsuri mai aspre”, a avertizat acesta.

La rândul său, Peter Drobac a afirmat că o abordare precaută, pas cu pas, a situației actuale nu este cea mai potrivită soluție. „Cu cât abordăm cu pași mici creșterea excesivă a cazurilor, cu atât este mai greu să controlăm lucrurile”, a spus acesta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel