Europa înăsprește măsurile pentru combaterea COVID. Mărturisirile românilor din Diaspora: „Nu ne aşteptăm din nou la un lockdown!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Stați în case, evitați transportul în comun și lucrați la domiciliu. Fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea, în acest război cu pandemia. Este mesajul oficialilor europeni, care înăspresc continuu restricțiile.

Chiar dacă înțeleg rațiunile acestor măsuri, oamenii sunt dezamăgiți și chiar disperați. Spectrul recesiunii îi sperie pe mulți. Un studiu realizat în Germania arată că, numai în această țară, sunt în pericol să dispară 1,1 milioane de locuri de muncă, mai ales în sectorul serviciilor.

„Barurile, cofetăriile, patiseriile și restaurantele se vor închide la ora 18:00. Sălile de sport, piscinele, centrele de wellness și spa se vor închide. Se închid și teatrele, cinematografele și sălile de concerte”, a spus Giuseppe Conte, premierul italian.

„Am decis încă o dată decretarea stării de urgenţă. Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va fi în vigoare între 23:00 şi 06:00”, a declarat Pedro Sanchez, premierul spaniol.

 

Medic român, Spania: „Ce trebuia impus încă de la început, din primul val, era restricţia nocturnă”

 

Indiferent cum e împachetată decizia, tot mai multe ţări se întorc la situaţia din primăvară.

„Sincer nu ne aşteptăm din nou la un lockdown ca la început. Fiecare dintre noi ne preocupăm pentru că dacă nu muncim nu avem cu ce să ne plătim chiria, nu avem cu ce să cumpărăm mâncare. Degeaba rămân magazinele deschise, dacă la finalul săptămânii nu avem cu ce să cumpărăm mâncare”, spune Cristina Toader, româncă stabilită în Cremona, potrivit Știrile PRO TV.

„M-a afectat chiar şi la muncă, ne-au închis, ne-au deschis înapoi. Lucrez în discoteci, baruri şi suntem destul de loviţi. Deocamdată suntem în şomaj tehnic şi guvernul ne mai dă un ajutor”, a precizat Dan Cristian Sava, român în Barcelona.

„Ce trebuia impus încă de la început, din primul val, era restricţia nocturnă. Din cauza faptului că aici sunt foarte mulţi tineri, de aia sunt şi multe cazuri de tineri, fac petreceri nocture”, a explicat Radu Bat, medic urgențe Spania.

 

Restricţiile au lovit dur serviciile

 

Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi, mai nou, Italia şi Spania reduc drastic programul localurilor şi interzic circulaţia pe timp de noapte. 

În Roma, cei prinşi după lăsarea întunericului risca o amendă între 400 şi o mie de euro.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Spania, unde premierul vrea ca parlamentul să voteze menţinerea stării de urgenţă până către sfârşitul primăverii viitoare.

Şi în zonele roşii din Regatul Unit restricţiile au lovit dur serviciile. În Manchester, primarul a încercat zadarnic să conteste măsura închiderii puburilor, ordonată de guvernul Johnson.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel