EMA sprijină rapelul Pfizer și vaccinul Moderna

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

CHMP - Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman - al EMA - Agenției Europene a Medicamentului - a recomandat extinderea indicației pentru vaccinul Moderna pentru utilizarea acestuia la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

În cazul vaccinului de la Moderna, doza la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Vaccinul se administrează ca și până acum sub ca injecție, a doua doză urmând la patru săptămâni distanță.

Un studiu la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la o doză mai mică de vaccin Moderna a fost comparabil cu cel observat la cel cu doza mare, la copiii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, în funcție de nivelul de anticorpi, anunță abc.es. Frecvente reacții adverse la copiii includ durere, roșeață și umflare la locul injectării, oboseală, dureri de cap, frisoane, greață, vărsături, ganglioni limfatici umflați sau sensibili sub braț, febră și dureri musculare și articulare.

Dovezile indică faptul că eficacitatea și siguranța vaccinului Moderna la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani sunt aproape similare cu cele la adulți. CHMP este de părere că beneficiile vaccinului Moderna pentru această grupă de vârstă „depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de a face o formă severă de Covid”.

Organismul european de reglementare a menționat că siguranța și eficacitatea vaccinului la copii, cât și la adulți, „va continua să fie atent monitorizată”. CHMP urmează să trimită această recomandare Comisiei Europene, care este responsabilă cu emiterea unei decizii finale.

Moderna a anunțat și EMA a recomandat și actualizări privind utilizarea vaccinului; doza de rapel de este de 50 ug, pentru persoanelor cu vârsta peste 18 ani și este recomandată la cel puțin trei luni după a doua doză. Alte modificări mai includ și posibilitatea administrării unei doze de rapel mixte, după finalizarea vaccinării primare cu un alt vaccin autorizat Covid.

Tot joi, Agenția Europeană pentru Medicamente a dat undă verde pentru doza de rapel a vaccinului Pfizer-BioNTech, numit Comirnaty, pentru copiii cu vârsta începând de l 12 ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel