Elveția: Studiu privind comportamentul de asumare a riscurilor

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit, într-un studiu efectuat pe aproximativ 25.000 de subiecți, că genele și anatomia creierului influențează dacă cineva își asumă riscuri.

Existau dovezi că oamenii pot fi predispuși să își asume riscuri, însă s-au efectuat mai puține cercetări privind modul în care o dispoziție genetică se traduce printr-un comportament riscant. Singura cercetare realizată până în prezent care a analizat datele structurale privind imaginea creierului a provenit din eșantioane mici, nereprezentative, de doar câteva sute de oameni, anunță portalul swissinfo.ch.

O echipă internațională de la Universitatea din Zurich a studiat informațiile genetice și scanările cerebrale ale mai mult de 25.000 de persoane pentru a înțelege modul în care caracteristicile genetice se corelează cu comportamentul de asumare a riscurilor, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, condusul și promiscuitatea sexuală. Mărimea eșantionul le-a permis cercetătorilor să controleze mai multe variabile cum ar fi vârsta, sexul și alți factori pentru a dezvălui dacă există o legătură între funcția creierului, anatomie și comportamentul riscant.

Studiul, publicat în Nature Human Behavior, a confirmat că unele dintre zonele creierului se așteaptă să fie asociate cu un comportament riscant. Aceasta include hipotalamusul, unde sunt eliberați hormoni precum dopamina și cortexul prefrontal, care joacă un rol important în autocontrol și deliberarea cognitivă. Cea mai surprinzătoare descoperire a fost zona creierului numită cerebel, care nu este de obicei inclusă în studiile privind comportamentul de risc, deoarece este implicată în principal în funcția motorie fină. Studiul a constatat că cerebelul joacă de fapt un rol important în deciziile privind comportamentul de asumare a riscurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel