Elveția, prima catedră de medicina din perspectiva de gen

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Medicii juniori din Anglia plănuiesc mai multe greve în lupta pentru salarii mai bune
Medicii juniori din Anglia plănuiesc mai multe greve în lupta pentru salarii mai bune

Premieră în Elveția, Universitatea din Zurich va crea o catedră pentru medicina de gen, disciplină care studiază diferențele biologice și socio-culturale dintre bărbați și femei și influența acestor factori asupra sănătății și bolii.

Catherine Gebhard, profesor și cardiolog senior la Inselspital Bern, care cercetează medicina de gen de câțiva ani a declarat că: ”de 30 de ani se știe că există diferențe între bărbați și femei și cu toate acestea, femeile încă nu sunt tratate corespunzător”. Femeile și bărbații se îmbolnăvesc în moduri diferite și reacționează diferit la medicamente, a spus profesorul. „Dar, în ciuda acestor cunoștințe, majoritatea cercetărilor sunt încă orientate către bărbați. Acest lucru este evident și în studiile pe animale, care sunt efectuate în principal pe masculi”, a mai adăugat Gebhard. Spre exemplu, riscul de a fi diagnosticat greșit cu un atac de cord este de șapte ori mai mare pentru o femeie tânără decât pentru un bărbat de aceeași vârstă.

Pandemia a dat un impuls medicinei de gen, a declarat Gebhard. Bărbații au trecut prin Covid-19 mult mai des și mai grav decât femeile. Motivele nu sunt clare încă. În momente ca acestea plătim prețul pentru lipsa cercetării de bază specifice genului, a mai spus cardiologul, preluat de swissinfo.ch. În cazul femeilor, acum se poate observa că acestea suferă mai mult din cauza consecințelor pe termen lung ale Covid-19. Profesorul a cerut ca mai multă cercetare medicală să fie dedicată unor astfel de factori socio-culturali, așa-numitele aspecte de gen, chiar dacă acest lucru face cercetarea mai complexă.

Universitatea din Zurich a declarat că există deja patru candidate promițătoare pentru noua catedră, care și-au prezentat cercetările la un simpozion public, și că până anul viitor scaunul ar trebui să fie ocupat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel