Efectele botoxului, potențate accidental

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ - Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ - Sursa foto: Freepik

În timp ce efectuau experimente pentru anularea neurotoxinei, cercetătorii elvețieni au găsit o modalitate de a îmbunătăți Botox-ul, a anunțat Institutul Paul Scherrer.

Cercetătorii de la Institutul Paul Scherrer – PSI - au dezvoltat proteine ​​care se leagă de partea enzimei responsabilă de efectul acesteia asupra nervilor. Tehnica era menită să acționeze ca un supresor. Însă, spre surprinderea cercetătorilor, s-a întâmplat invers: efectul toxic a început chiar mai repede decât de obicei. Descoperirea a fost publicată în „Nature Communications”.

Toxina botulinică A1, abreviată Botox, și-a câștigat notorietatea pentru utilizarea sa ca adjuvant cosmetic. Cu toate acestea, Botox este folosit și în medicina terapeutică, pentru a trata durerea, spasticitatea sau incontinența urinară. Botoxul este folosit și în cancerul de stomac pentru a bloca nervul vag și încetinirea creșterii tumorii.

Botoxul funcționează prin descompunerea anumitor proteine ​​importante pentru transmiterea semnalelor nervoase. În cadrul proiectului de cercetare, oamenii de știință au produs artificial proteine ​​mici, numite DARPin, care trebuiau să funcționeze în mod similar cu anticorpii și să se atașeze de partea proteinei responsabilă cu tăierea altor proteine, anunță swissinfo.ch.

În experimentele efectuate în laborator, și mai târziu în mușchii șoarecilor, s-a întâmplat opusul. Cercetătorii explică acest lucru spunând că DARPin destabilizează de fapt toxina în așa fel încât este transportată mai rapid în celula nervoasă, fapt care ar putea ameliora durerea mai repede decât înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel