DNA: Draghici a încercat să scape de controlul AEP la PSD, lăudându-se că urmează să le fie șef

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, i-a atenţionat pe angajaţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) veniţi în control că urmează să fie numit preşedinte al acestei instituţii, în încercarea de a-şi ascunde faptele, arată procurorii în rechizitoriul DNA prin care l-au trimis joi în judecată.

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care fostul trezorier PSD a fost trimis în judecată, că în perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2018, a fost virată către PSD, ca subvenţie de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, suma totală de 101.168.310,77 lei, din care în anul 2017, a fost virată suma de 14.449.371,31 lei, iar în perioada ianuarie – noiembrie 2018, a fost virată suma de 84.718.939,46 lei.

"În calitate de trezorier al Partidului (....), inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe gestiona toate aceste sume de bani. La începutul anului 2018, inculpatul a intenţionat să achiziţioneze un imobil pe care să îl achite în parte cu bani proveniţi din subvenţiile acordate de stat formaţiunii politice, al cărui trezorier era. În realizarea acestei intenţii, în cursul lunii februarie 2018, inculpatul Drăghici Mircea, împreună cu (.....), au negociat şi convenit cu martorul (.....) să achiziţioneze un imobil situat în localitatea Voluntari având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite cu sume de bani aparţinând Partidului (....), pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii", potrivit sursei citate.

 

Mircea Drăghici ar fi încercat să-i intimideze pe angajaţii AEP

 

Anchetatorii arată că Mircea Drăghici ar fi încercat să-i intimideze pe angajaţii Autorităţii Electorale veniţi în control la partid, spunându-le că va fi numit şef peste ei.

„Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a încercat să acopere faptele de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate prev. de art. 10, lit.c teza I-a din Legea nr. 78/2000 şi delapidare prev. de art. 295 alin. 1 raportat la art. 308 alin. 1 şi 2 din C.pen., cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen. prin oprirea controlului efectuat de către AEP la (....) în legătură cu utilizarea subvenţiilor, relevante în acest sens fiind declaraţiile martorilor (....) potrivit cărora pe parcursul derulării controlului, inculpatul s-a prezentat membrilor echipei de control, i-a atenţionat pe aceştia că va fi următorul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi şi-a
exprimat nemulţumirea cu privire la modul în care echipa de control îşi desfăşura activitatea şi solicita înscrisuri care să justifice modul în care fuseseră cheltuite sume de bani din subvenţii acordate formaţiunii politice", se arată în rechizitoriul DNA.

Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. Potrivit DNA, formaţiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză. „În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menţionată mai sus, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţ Ilfov.

 

Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux

 

Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului", informează procurorii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, Drăghici, împreună cu o persoană din familie, ar fi negociat şi convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

„În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale", mai arată procurorii.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia Drăghici îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului, mai spune rechizitoriul procurorilor.

Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

„Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018", arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel