Olanda. Români exploatați, intimidați și amenințați de proprietarii de locuințe: „Închiriază la prețuri de două ori mai mari decât cele permise legal” - FOTO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Români, exploatați, intimidați și amenințați de proprietarii de locuințe „Închiriază la prețuri de două ori mai mari decât cele permise legal”. FOTO: captură rijnmond.nl
Olanda. Români, exploatați, intimidați și amenințați de proprietarii de locuințe „Închiriază la prețuri de două ori mai mari decât cele permise legal”. FOTO: captură rijnmond.nl

George, un român de 28 de ani, plătește o chirie de 1.075 de euro pentru casa lui din Rotterdam-Carnisse, Olanda. Cu toate că cea mai mare parte din salariul lui de 1.700 de euro este cheltuită cu locuința, românul crede că acest lucru este normal. George este un muncitor român și nu este familiarizat cu regulile de închiriere din Țările de Jos.

Asta până când a auzit de la vecini că ei plătesc chiria în jumătate. Chiriile nejustificate de mari și exploatarea chiriașilor reprezintă o problemă în creștere, iar proprietarii de apartamente scapă basma curată. Abordarea necesită o simplă modificare a legii. 

Richard Sitton își dă seama într-o vizită de lucru la Carnisse că mai sunt mulți în situația lui George în orașul olandez Rotterdam. Locuitorii se grăbesc la el pentru că au impresia că el, un bărbat înalt în costum, inteligent, este un investitor imobiliar. Când spune clar că este președintele consiliului de administrație al corporației de locuințe Woonbron, poveștile încep să curgă. Se povestește despre abuzuri în cartier, despre datorii care continuă să se acumuleze.

1. -imagine fara descriere- (241841854215485.jpg)

Românul George câștigă maximum 1.700 de euro într-o fabrică de brânzeturi, cu șase zile de muncă pe săptămână. Îi mai rămân aproximativ 600 de euro pe lună pentru a-și întreține familia de patru persoane.

2. -imagine fara descriere- (14184185421548555559559555555.jpg)

Împreună cu municipalitatea din Rotterdam, Woonbron efectuează cercetări privind chiriile în Carnisse. Rezultatele sunt deranjante. 

„Peste 95% din locuințe sunt cumpărate de oameni care nu vor locui acolo, dar care le închiriază la prețuri de două ori mai mari decât cele permise legal”, spune Richard Sitton.

 

Chirii nedrept de mari conform sistemului de puncte

 

În Olanda există un sistem de puncte care se numește „Sistemul de evaluare a locuințelor” (WWS), iar chiria trebuie determinată pe baza acestuia. Un proprietar de locuință este obligat să respecte aceste reguli dacă locuința rămâne sub limita de chirie socială de 753 de euro pe baza punctelor. 

În practică, mulți proprietari nu respectă regulile. 

„În Carnisse, chiriile rezonabile ar trebui să fie de 600, maxim 650 de euro. Dar chiriile se ridică chiar și la 1.400 de euro”, spune Sitton. „Legea chiriei există cu un motiv. Aceste case ar trebui să fie închiriate social, dar se abuzează de asta și se fac mulți bani”.

Președintele consiliului de administrație al corporației de locuințe Woonbron consideră că situația în care trăiesc mulți chiriași este rușinoasă.

„Aceasta este exploatarea oamenilor care nu au unde să meargă și care au puțină protecție legală. Guvernul trebuie să abordeze serios problema aceasta”, a precizat Richard Sitton.

 

Lucrătorii din alte țări sunt exploatați în mod special

 

Abuzurile din sectoarele de închiriere afectează în principal persoanele care caută urgent un acoperiș deasupra capului și care cunosc prea puțin regulile. Acceptă o chirie prea mare pentru că nu au altă opțiune. În Carnisse, mulți lucrători migranți sunt victime. Ei vin în Olanda pentru a lucra și cad în mâinile brokerilor necinstiți, dar Sitton subliniază că acest lucru îi afectează nu numai pe lucrătorii din alte țări, ci și pe mulți chiriași olandezi „normali”.

„Nu am avut de ales”, spune Hania, o poloneză de 42 de ani. Ea trebuie să plătească 1.300 de euro și ajunge astfel să se îndatoreze pentru că veniturile ei sunt mai mici decât costurile locuinței.

3. -imagine fara descriere- (3418418542154855555.jpg)

Poloneza Nadzieja, în vârstă de 24 de ani, plătește 1.150 de euro pentru o casă plină de mucegai. Două treimi din venit sunt cheltuite pe costurile locuințelor. „Nu a fost nimic altceva de găsit”, spune ea.

Conform regulilor, chiriașii pot depune obiecții cu privie la prețul chiriei, dar trebuie să facă acest lucru în termen de șase luni. Ei trebuie să înceapă o procedură cu comitetul de chirie. Mulți chiriași nu sunt familiarizați cu această opțiune. Dacă știu despre asta, nu îndrăznesc din cauza închirierii temporare sau a intimidării și amenințărilor din partea proprietarului.

„Mulți oameni nu au nicio idee că au drepturi pe piața de închiriere sau vor fi intimidați și dați afară dacă încearcă să meargă la comisia de evaluare a chiriei”, a spus Richard Sitton.

 

Chiriile mari pot continua să existe „datorită” unui termen de 6 luni

 

Acest termen de șase luni reprezintă o frustrare majoră pentru echipele de închiriere. Aceștia ies activ în străzile din șase cartiere din Rotterdam pentru a lua legătura cu chiriașii afectați. Ei fac acest lucru împreună cu inspectorii din municipalitatea Rotterdam. 

În cartea funciară țin evidența când casele își schimbă proprietarii, distribuie pliante, au programul de lucru în mai multe limbi și fac apeluri nesolicitate. Și adesea nu sunt acolo la timp. Echipa de închiriere din Carnisse poate arunca mai multe dosare la coșul de gunoi deoarece perioada de obiecție a expirat.

„Asta se întâmplă mult prea des”, spune Tonci Culic. El arată două exemple. Un domn cu o chirie de 1.350 de euro trebuie să o plătească în continuare pentru că Tonci Culic a apărut la ușa lui cu o lună de întârziere. „Am calculat-o pentru el și după puncte ar trebui să plătească 642 de euro, doar că eu nu mai pot face nimic pentru el”. Într-un alt caz, există un exces de 300 de euro la chirie, mucegai pe pereți și calorifere ruginite. „Și aici am întârziat să ne ocupăm atât de chirie, cât și de întreținerea restante”, spune Culic.

4. -imagine fara descriere- (41841854215485555595595.jpg)

 

„Guvernul ar trebui să fie scutul pentru acești chiriași”

 

„Te doare inima când auzi că cineva plătește cu 700 de euro în plus la chirie”, spune președintele consiliului de administrație al Woonbron. Din cauza penuriei de locuințe, mulți chiriași nu au alternativă. „Problema este că nu se găsesc case și trebuie să locuiască undeva. Apoi, trebuie să alegeți între a sta fără acoperiș deasupra capului sau un acoperiș care este mult prea scump”, spune Sitton. „Guvernul ar trebui să fie scutul pentru acești chiriași, dar vedem clar că guvernul eșuează în asta și este supărător”.

Mulți chiriași îndrăznesc să-și spună povestea doar anonim. Același lucru este valabil și pentru un cuplu bulgar. Fiica lor a cerut ajutor de la echipa de închiriere pentru că părinții ei plătesc 1.470 de euro chirie de bază. Woonbron are locuințe similare pe aceeași stradă pentru care percepe maxim 700 de euro chirie.

Combaterea acestor abuzuri se poate face cu o simplă modificare a legii. „Este o regulă mică și o pot scoate în cel mai scurt timp”, spune președintele consiliului de administrație al Woonbron. 

Municipalitatea din Rotterdam consideră, de asemenea, abolirea termenului de șase luni o armă eficientă împotriva proprietarilor de apartamente. Într-o scrisoare a cinci municipalități către ministrul în exercițiu Ollongren, consilierul Rotterdam Bas Kurvers (VVD) solicită acest lucru.

„Dacă Haga schimbă regula de șase luni, veți scăpa de această nedreptate pe piața de închiriere în termen de doi ani”, spune Richard Sitton.

 

George și familia lui au fost evacuați

 

Henk Nijboer este parlamentar pentru PvdA și în Carnisse a văzut cu ochii lui cum proprietarii de case exploatează oamenii. „Există toate motivele pentru a prelungi perioada de obiecții, deoarece deficitul de locuințe este abuzat enorm”, spune el. Peste două săptămâni, bugetul locuințelor va fi pe ordinea de zi și apoi va face propuneri pentru a scoate acel termen de pe masă. El face chiar un pas mai departe cerând o amendă pentru proprietarul mahalalei. „Abuzul ar trebui incriminat. Unii oameni nu îndrăznesc să ridice o chirie prea mare. Dacă nu o pedepsești, proprietarii mahalalelor vor continua să o facă”.

5. -imagine fara descriere- (54184185421548555559559555555.jpg)

Românul George a respectat termenul de șase luni pentru a contesta prețul chiriei, dar s-a confruntat cu intimidarea sau cu "dusul cu zăhărelul" din partea proprietarului său. I s-a promis un contract de închiriere puțin mai mic dacă va opri procedura. George a făcut-o și chiar înainte de expirarea vechiului său contract, a primit o scrisoare de la proprietar în care spunea că el și familia lui sunt evacuați. Cu ajutorul echipei de cartier din Carnisse, George a reușit să găsească o altă casă de închiriat cu 500 de euro pe lună. El este recunoscător pentru ajutor și îi avertizează pe alți migranți despre proprietarii necinstiți. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel