Dispută politică pe extrădarea lui Radu Mazăre. Meleşcanu: "Consulul onorific nu are competențe"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Teodor Meleşcanu reacţionează după ce Serge Rameau, consulul general onorific al Madagscarului la București, a declarat că guvernul român blochează aducerea lui Radu Mazăre în România. Rameau spune că era nevoie de o simplă copie a mandatului de arestare care însă nu a fost furnizată pentru ca Mazăre să nu poată fi adus în țară. 

"Consulul onorific nu are competențe pentru a menține relații cu țara respectivă, decât în promovarea contactelor umane, a dezvoltării relaţiilor comerciale şi altele. Într-adevăr, într-o audienţă la MAE, a exprimat o idee că ar fi interesat să coopereze pe această temă (...) în februarie 2018. La momentul respectiv, am făcut o cerere, o adresă către Inspectoratul General al poliției, în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv, care a fost transmisă foarte rapid copia, am dat instrucțiuni pe data de 27 februarie 2018.

Citeşte şi: EXTRĂDAREA lui Radu Mazăre. Decizie de ultimă oră

Am informat ambasadorii că trimitem în anexă documentul primit de la Biroul Național Interpol cu privire la cetățeanul român Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care se considera că existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul Republicii Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și transmis apoi către partea malgașă, potrivit procedurilor Biroului Național Interpol, cu scopul de a bloca obţinerea permisului de şedere în Madagascar de către persoana care era urmărită internaţional", a spus Teodor Meleşcanu, la Antena 3.

 

Extrădarea lui Radu Mazăre, subiect de dispută

 

Ministrul Afacerilor Externe a mai precizat că declaraţiile consulului nu se referă la procedurile de extrădare, ci la mandatul de arestare în cazul Mazăre.

"Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la altceva, la mandatul de arestare şi nu la procedura de extrădare a domnului Radu Mazăre. Şi cu acea ocazie am solicitat părţii malgaşe prevederi referitoare la cooperarea judiciară în materie penală, cu care ocazie s-a menţionat că în Madagascar nu exstă noţiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin adminsitrativ. În acest context, s-a sugerat părţii române să solicite pe cale electronică, informaţiile concrete care ne interesează cu privire la cadrul existent. (...) Din momentul în care a existat o condamnare, s-au făcut, de către Ministerul Justiţiei, aceste acte de extrădare", a conchis Meleşcanu pentru Antena 3.

Într-un interviu pentru RFI, consulul general onorific al Madagscarului, Serge Rameau, a declarat că România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de copia mandatului internațional de arestare, însă nu a primit niciun răspuns din partea autorităţilor române.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel