Cum să adopți un copil orfan ucrainean în timpul războiului sau cum să îi oferi temporar un adăpost

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cum să adopți un copil orfan ucrainean în timpul războiului sau cum să îi oferi temporar un adăpost
Cum să adopți un copil orfan ucrainean în timpul războiului sau cum să îi oferi temporar un adăpost

După începerea războiului în diferite orașe și sate ucrainene, pe rețelele de socializare au apărut deseori mesaje despre dorința de a adopta copii rămași fără părinți. Cei interesați spun că au auzit despre introducerea unei proceduri simplificate de adopție a orfanilor și a copiilor lipsiți de îngrijire părintească. Cu toate acestea, Serviciul pentru copii al Consiliului municipal Bilyaiv notează că nu este cazul. Și chiar și în timp de război, respectarea legii este strictă.

Însă, se atrage atenția asupra faptului că este posibil să se ofere copiilor un adăpost temporar. Dar și această procedură trebuie să aibă loc conform legii. Ce este adopția și plasamentul temporar în detaliu? Cum funcționează ambele procese? De ce este nevoie pentru a adăposti temporar și a adopta copii.

 

Schema de adopție NU a fost simplificată

 

Unii oameni cred că schema de adopție a fost simplificată, dar nu. Chiar și odată cu impunerea legii marțiale, nimeni nu a făcut nicio modificare a procedurii, aceasta a rămas aceeași. Iar ceea ce se spune și se postează pe rețelele de socializare despre procedura de adopție simplificată nu este adevărat”, a declarat șeful serviciului pentru copii al Consiliului municipal Bilyaiv, Gennady Grozov.

Potrivit lui, în prezent se vorbește despre plasamentul temporar al copilului în familie, care este o altă problemă. Această procedură este, de asemenea, clar definită și nu s-a schimbat, totul se întâmplă prin intermediul serviciului pentru copii.

„Dacă avem astfel de copii, și vor exista doritori, este posibil. Dar serviciul studiază mai întâi condițiile de viață ale familiei, verifică toate documentele. La urma urmei, vorbim despre viața și destinul micilor cetățeni, nu despre frații noștri mai mici, care trebuie pur și simplu să fie dați în mâini bune. De aceea, totul este clar conform cerințelor legii, de asemenea, fără simplificări”,  a menționat șeful serviciului pentru copii.

În plus, a menționat el, acum, în condiții de război, este ușor să dai peste escroci care se oferă să ia orfani. Trebuie amintit că astăzi singurul organism din Ucraina definit prin lege care se ocupă de plasamentul copiilor este Serviciul pentru copii. Nimeni altcineva: nici medicii, nici profesorii, nici voluntarii nu au astfel de drepturi. 

 

Cum să adăpostiți temporar un copil

 

Plasamentul temporar este posibil pentru un copil rămas fără îngrijire părintească, a cărui localizare a părinților sau a reprezentanților legali este necunoscută sau este în curs de clarificare. Altfel spus, copilul va putea rămâne în familie până când părinții săi vor fi găsiți sau până când autoritățile competente vor decide cu privire la plasamentul său ulterior.

Nu puteți merge cu el în afara țării, cu excepția cazului în care copilul este fratele, sora, nepotul, fiul vitreg, fiica vitregă.

În prezent, Ministerul Politicii Sociale, Biroul Președintelui, UNICEF au creat un chatbot special "Copiii nu sunt singuri". În acest bot vă puteți anunța dorința de a avea grijă de un copil. Sau puteți contacta pur și simplu serviciul local pentru copii. Ar trebui să fiți contactat apoi de un reprezentant al serviciului pentru copii.

 

Care sunt documentelede care ai nevoie

 

Trebuie pregătite următoarele documente: o cerere de consimțământ pentru plasamentul temporar al copilului în familia dumneavoastră, o copie a pașaportului, consimțământul scris al tuturor membrilor adulți ai familiei care locuiesc cu dumneavoastră pentru a locui cu copilul în aceeași zonă.

Un angajat al serviciului va vizita locuința, va inspecta condițiile de locuit, va întocmi un act și va comunica cu copilul pentru a obține consimțământul acestuia cu privire la aranjament.

Dacă totul merge bine, serviciul va emite un ordin de plasare a copilului în familia dumneavoastră. Vă rugăm să rețineți că serviciul poate monitoriza condițiile de trai ale copilului prin vizite la dumneavoastră.

De asemenea, luați în considerare situația în care copilul ar putea să aibă traume psihologice și va avea nevoie de reabilitare socială și psihologică.

 

Cum să adoptați un copil orfan în timpul războiului

 

Potrivit Primei Doamne Olena Zelenska, în timpul războiului, adopția este în pauză pur și simplu pentru că este imposibil să se asigure procedura adecvată stabilită prin lege. Adopția este posibilă doar în acele regiuni în care nu au loc ostilități.

Un copil adoptat poate fi un orfan, un copil lipsit de îngrijire părintească și un copil al cărui consimțământ notarial pentru adopție a fost dat de părinți. În acest caz, copilul trebuie să fie înregistrat în vederea adopției.

În conformitate cu legislația în vigoare, procedura de adopție este reglementată de Codul familiei din Ucraina și de Rezoluția Cabinetului de Miniștri nr. 905 din 8 octombrie 2008 "Cu privire la aprobarea procedurii pentru activitățile de adopție și supravegherea respectării drepturilor copiilor adoptați".

Părinții adoptivi trebuie să fie adulți apți de muncă. Diferența de vârstă dintre părintele adoptiv și copil trebuie să fie de cel puțin 15 ani. Ajutorul pentru adopție se acordă persoanelor care au adoptat un copil, indiferent de primirea altor tipuri de ajutor pentru copil.

Dacă doriți să adoptați un copil, trebuie să vă adresați în scris Serviciului pentru copii de la locul de reședință.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel