„Nu am mamă și tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”: Sașa, băiețelul ucrainean care a impresionat România, nu poate fi adoptat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cazul micuțului Sașa Reznicenko, băiețelul de doar 9 ani, orfan refugiat din zona Odessa, a stârnit un val de empatie și sute de mesaje au fost transmise de către oameni cu suflet nobil, dornici să îl adopte pe micuțul ucrainean, aflat, acum, în grija Protecției Copilului Prahova.

Sașa, alături de alți zeci de copii, a ajuns, pe 4 martie, la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, au fost cuvintele rostite de copil, cuvinte care au emoționat o întreagă comunitate.

„Nu am mamă și tată…”, au fost primele lui cuvinte. „Este război în Ucraina, așa că directorul școlii de la noi a decis să ne aducă aici. Am stat în mai multe locuri și știu că e important să ascult de profesorii mei și să mă comport cum trebuie”, a povestit Sașa într-un interviu acordat reporterilor CNN.

Vorbe cutremurătoare rostite de un copil căruia, pe nedrept, i-a fost furat, cu o sălbăticie dementă, dreptul de a-și trăi viața în țara în care a văzut lumina zilei. O țară devastată, o țară pe care vârstnici, mame cu copii, dar și orfani aflați în grija statului, așa cum este Sașa, au fost nevoiți să o lasă în urmă și să se îndrepte spre oriunde și nicăieri, potrivit Observatorul de Prahova.

„Nu am mamă și tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”

 

Sute de oameni, impresionați de drama băiețelului, și-au manifestat interesul de a-l adopta sau a-l lua în grijă temporar, până la soluționarea conflictului din Ucraina.

Pentru a lămuri statutul acestui copil pe teritoriul României, am solicitat un punct de vedere oficial Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, în grija căreia se află micuțul Sașa Reznicenko.

„Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Sașa, băiețelul ucrainean care a impresionat România, nu poate fi adoptat

 

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, este comunicatul DGASPC Prahova, remis în cursul acestei după amiezi, citat de Observatorul de Prahova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel