Cum pot evita românii să fie păcăliți cu locul de muncă din străinătate. Natalia Intotero: "Cad pradă cei plecați recent"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Natalia Intotero, fostul ministru al Românilor de Pretutindeni a explicat la interviurile StiriDiaspora.ro ce trebuie să aibă în vedere românii care pleacă la muncă în străinătate pentru a evita să fie păcăliți sau mai rău, să cadă pradă traficului de persoane. 

(Podcastul cu răspunsul poate fi ascultat AICI)

În acest an am avut un număr foarte mare de români care au ales să călătorească în afara granițelor sau care au ales să studieze și s-au informat. Asta îmi dă convingerea că eforturile au dat roade. (...) Cei care cad pradă acestor fenomene sunt cei care pleacă acum sau care au plecat de puțin timp și au plecat fără să fie informați asupra riscurilor la care se supun. Nu-și cunosc bine spațiul în care vor să plece și totul începe din momentul călătoriei: să nu creadă că tot ceea ce li se oferă, lapte și miere este și adevărat. Întotdeauna informația trebuie verificată. I-am simțit aproape pe primarii și pe președinții Consiliilor Județene din România și mai mult, zic eu că am reușit să-i facă să conștientizeze pe cei care încă nu-și dezvoltaseră o linie de comunicare cu românii care au plecat din localitățile lor. Această comunicare este foarte importantă pentru că toți cei plecați în afara granițelor sunt conectați la ceea ce se întâmplă acasă. Primul lucru pe care îl fac dimineața este să citească știrile din localitatea din care au plecat, iar apoi știrile de la nivel național. Trebuie să cearnă informația, sunt știri adevărate și știri mai puțin adevărate. Acest fenomen al știrilor false a afectat întreaga Europă și combaterea lor a fost prioritară," a spus Natalia Intotero la StiriDiaspora.ro. 

Reamintim că în 2019, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!", care își propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

Scopul campaniei este ca românii din Diaspora să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel