Cromozomul Y uman, secvențiat complet pentru prima dată

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursă foto - Freepik , cont vilmosvarga
Sursă foto - Freepik , cont vilmosvarga

Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să secvențieze complet cromozomul Y. Rezultatul descoperirii aduce informații care ar putea avea implicații pentru studiul infertilității masculine, dar și a altor probleme de sănătate.

Acum 20 de ani a fost făcută prima încercare de a determina elementele de bază ale codului nostru genetic, însă de atunci trenează lacune semnificative în secvențele celor 23 de perechi de cromozomi umani. Anul trecut, un grup internațional de 100 de oameni de știință - Consorțiul Telomere to Telomere (T2T), a completat multe dintre aceste lacune, însă mai mult de jumătate din secvențele cromozomului Y, cel mai mic și mai complicat dintre cei 46 de cromozomi umani, au rămas necunoscute.

În revista academică Nature a publicat că același grup de cercetători a completat informațiile lipsă, publicând o secvență completă a cromozomului Y, anunță cnnespanol.com. Până acum știm că ființele umane au de obicei o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Persoanele de sex masculin au la naștere un cromozom X și un cromozom Y, în timp ce cele de sex feminin au la naștere doi cromozomi X. Noile informațiile detaliate furnizate de noua secvență de referință a cromozomului Y vor facilita studiul stărilor și tulburărilor legate de acest cromozom, cum ar fi lipsa producției de spermatozoizi care provoacă infertilitate.

Mulți oameni încep să-și piardă cromozomul Y în anumite celulele pe măsură ce îmbătrânesc, în special cele care suferă o schimbare rapidă, cum sunt celulele sanguine. Fenomenul a fost descris în două lucrări științifice recente și este legat de severitatea crescută a cancerului de vezică urinară și riscul crescut de boli de inimă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel