Cristian Diaconescu, despre cozile la vot în Diaspora: „Mi se pare o TICĂLOȘIE”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, astăzi, într-un interviu pentru HotNews, că dacă nu se vor face „schimbări dramatice” cu privire la modul de organizare al alegerilor în Diaspora, la alegerile prezidențiale ne vom confrunta cu „o situație mult mai dramatică”.

„În Europa vorbim de mai mult de 4 milioane de români. Legea nu interzice prelungirea votului. BEC și AEP dau termenele în ceea ce privește exercitarea votului în ziua de vot, inclusiv MAE. MAE dă mai departe misiunilor diplomatice. Ministerul de Externe propune secțiile de votare. Aceste secții de votare se organiează în funcție de concentrarea comunităților. MAE știe din datele din teren.

În secția de votare este evident identificarea în acea tabelă care este pusă la dispoziție de STS. Personalul este obligat să treacă, scriind de mână, datele de identificare. În România, te caută pe un tabel, semnezi în acel loc. Aici se mănâncă timpul cel mai serios. În legătură cu acest moment, contează câte secții de votare sunt, dar mai ales amplasarea lor geografică față de comunitățile dense, câte ștampile se dau în secții, capacitatea comisiilor aflate în secție de a manageria acest proces. Comisiile sunt formate din 9 oameni. Personalul ministerului diplomatic, cu tot cu personal auxialiar care se delegă, este limitat. Este nevoie de găsirea în comunități a unor oameni. Oamenii aceștia trebuie să fie serioși.

În momentul în care se face identificarea cetățeanului, trebuie să existe o conformitate cu registrul electoral. Am discutat și eu cu foști colegi din oficiile diplomatice, situații când datele apărute pe tabelă nu se regăseau în registru, apăreau în alte zone. Ce s-ar putea face? Două variante, discutate din 2010, votul prin corespondență și votul electronic.

Este important de știut care va fi concentrarea pe secții de votare. Aici poate apărea și o premeditare, să fie multe secții de votare, dar să nu fie distribuite în marile concetrații de români. Poți vinde public multe secții de votare, dar să fie acolo unde românii să nu poată vota. Problemele au apărut cam la aceleași secții. De regulă o secție de votare cu aceste mijloace birocratice insuficient armonizate tehnic acoperă în 14 ore cam 1000 de votanți. Cam 100 pe oră.

Ce vreau să spun, mi se pare o ticăloșie să acuzi misiunile diplomatice, pentru fac tot ce este omenește posibil pentru a acoperi voturile cetățenilor”, a spus Cristian Diaconescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel