Comisia Europeană cere Italiei „să justifice introducerea testului obligatoriu pentru sosirile din străinătate“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Comisa Europeana cere Italiei să își justifice noua măsură care impune carantina obligatorie pentru persoanele nevaccinate și testele obligatorii pentru călătorii vaccinați, a declarat marți, la finalul Consiliului de Afaceri Generale al UE, vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová.

Comentariul ei vine după ce ministrul sănătății, Roberto Speranza, a anunțat că persoanele nevaccinate care intră în Italia din străinătate vor trebui să intre în carantină timp de cinci zile. De asemenea, s-a anunțat că persoanele vaccinate vor trebui să facă un test pentru COVID-19 folosind fie un test PCR, fie un test rapid la intrare.

"Îmi imaginez că aceste măsuri vor fi discutate la Consiliul European. Aceste decizii individuale ale statelor membre reduc încrederea oamenilor în aceleași reguli în întreaga Europă", a declarat Jourová.

Vezi mai multe: Italia va solicita și un test COVID negativ pentru călătorii din UE. Noua ordonanță semnată de Roberto Speranza

Măsurile sunt valabile pentru călătorii din toate țările și au ca scop să limiteze răspândirea variantei Omicron în Italia.

Marți, Italia a înregistrat 20.677 de cazuri noi și 120 de decese - o creștere semnificativă față de ziua precedentă, când s-au înregistrat 12.712 cazuri noi și 98 de decese.

"A treia doză este și mai importantă pentru a face față variantei Omicron, vedem acest lucru din datele care ne parvin", a declarat luni Speranza.

Referitor la subiectul vaccinării, ministrul a mai spus că "cifrele din aceste zile sunt foarte încurajatoare. Ieri, jumătate de milion de doze de vaccinuri anti-COVID au fost administrate pacienților. În total, au fost administrate peste 100 de milioane de doze de vaccin".

Comisia Europeană cere Italiei „să justifice introducerea testului obligatoriu pentru sosirile din străinătate“

 

În ciuda creșterii numărului de cazuri, campania de vaccinare din țară progresează. Aproximativ 47,6 milioane sau 88,25% din țară au primit deja cel puțin o doză, în timp ce aproximativ 45,9 milioane sau 85,08% au finalizat ciclul de vaccinare. Iar aproximativ 12 milioane dintre cei eligibili au primit deja vaccinul de rapel.

Vaccinurile de rapel sunt acum disponibile pentru persoanele de peste 18 ani, în timp ce vaccinurile Pfizer/BioNTech vor fi disponibile și pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani începând cu 16 decembrie.

Criticile lui Jourová vin într-un moment în care multe state membre au impus cerințe similare, inclusiv Belgia. În plus, jurnaliștilor care doresc să acopere personal summitul Consiliului UE li s-a spus că un certificat de vaccinare nu este suficient și că trebuie să prezinte și un PCR negativ sau o scrisoare de la un medic.

În plus, concluziile Consiliului UE solicită "coordonarea" între statele membre ale UE atunci când vine vorba de noi restricții de călătorie, deși acest lucru nu s-a reflectat până acum în întregul bloc, potrivit Euractiv.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel