Certificatul de virginitate, eliminat oficial în România. Ana Măiță: "O aberație că a existat!"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Certificatul de virginitate a fost eliminat oficial
Certificatul de virginitate a fost eliminat oficial

Certificatul de virginitate a fost eliminat oficial în România. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Certificatul de virginitate nu mai poate fi eliberat. Autoritățile au eliminat constatarea virginității la femei, conform unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Justiției publicat în Monitorul oficial, scrie DCMedical

Până acum legea spunea că examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru ”constatarea virginitatii, capacității sexuale, vârstei, conformatiei sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginitatii sau deflorarii, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.

Ei bine, acest paragraf a fost modificat, conform noului ordin, cu ”stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie;”.

În noiembrie 2022, Institutul Național de Medicină Legală a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate pentru fetele ale căror părinți cer asta, deși în vara acestui an INML anunțase, la presiunea unor organizații civice, că nu va mai elibera astfel de documente, procedura fiind calificată drept ”un abuz asupra adolescentelor”.

Certificatul de virginitate era o traumă pentru adolescente

 

Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame" a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL că eliminarea acestui test este o victorie:

”Este o veste extraordinar de bună (eliminarea certificatului de virginitate -n.r.). Să sperăm că se va respecta legea și că nu vor exista cadre medicale ispitite de sume de bani ca să mai facă astfel de constatări.

Este absolut necesară eliminarea acestui certificat de foarte mulți ani. Este o aberație că a existat. Era o procedură absolut abuzivă care încălca drepturile copilului"

Citește mai departe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel