Cafeaua, efecte pozitive în combaterea concerului de prostată

Doi compuşi prezenţi în cafea ar putea avea efect în combaterea cancerul de prostată rezistent la tratament, sugerează un studiu preluat marţi de Press Association.

O echipă de cercetători din Japonia a testat şase substanţe chimice prezente în mod natural în compoziţia cafelei pe celule canceroase la nivelul prostatei în cazul şoarecilor cu această afecţiune.

S-a constatat că doi dintre compuşi, acetatul de kahweol şi cafestolul, inhibă dezvoltarea tumorilor rezistente de obicei la medicamentele folosite în chimioterapie.

Rezultate similare s-au înregistrat şi în cazul analizelor celulare.

Când substanţele sunt combinate, interacţiunea lor pare să intensifice efectul împotriva cancerului.


"Am descoperit că acetatul de kahweol şi cafestolul inhibă creşterea celulelor canceroase la şoareci, iar combinaţia pare că acţionează sinergetic, rezultatul fiind o dezvoltare semnificativ mai lentă a tumorii decât în cazul şoarecilor care nu au primit tratament", a spus Hioaki Iwamoto, de la Şcoala Doctorală de Medicină a Univesităţii Kanazawa, conducătorul cercetării.

"După 11 zile, tumorile netratate au crescut de circa trei ori şi jumătate faţă de volumul iniţial (342%), în timp ce tumorile şoarecilor trataţi cu ambele substanţe au crescut doar de o dată şi jumătate (167%) faţă de dimensiunile iniţiale".

Ambii compuşi sunt hidrocarburi care se găsesc în boabele de cafea arabica.


Substanţele par să fie afectate de procesul de preparare a cafelei, spun cercetătorii.

În timp ce compuşii se menţin în cafeaua espresso, preparată prin trecerea apei fierbinţi sub presiune prin boabele fin măcinate, substanţele dispar în cazul cafelei la filtru.

Iwamoto a precizat că cercetarea este într-un stadiu incipient şi nu ne putem gândi încă la tratarea pacienţilor bolnavi de cancer cu aceste substanţe.

"Este important să considerăm aceste rezultate în perspectivă. Este un studiu pilot, cercetarea arată că o astfel de utilizare a compuşilor este fezabilă din punct de vedere ştiinţific, dar este nevoie de studii suplimentare; nu înseamnă că descoperirile pot fi aplicate în cazul oamenilor".

"Am constatat reducerea vitezei de creştere la celulele tumorale transplantate, mai degrabă decât în celulele tumorale apărute în organism. Aceasta demonstrează că respectivii compuşi par să aibă efect asupra celulelor canceroase rezistente la tratament în anumite condiţii, care şi acestea necesită cercetări suplimentare."

"În prezent, analizăm cum am putea testa acest descoperiri pe un eşantion mai mare şi ulterior pe subiecţi umani."

În fiecare an, peste 47.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu cancer de prostată în Marea Britanie, iar circa 11.600 îşi pierd viaţa din cauza acestei afecţiuni.

Cercetarea a fost prezentată la congresul Asociaţiei Europene de Urologie, desfăşurat la Barcelona, Spania, şi a fost publicată în revista de specialitate The Prostate.

 

[citeste si]

 

 

 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy