Austria, tot mai aproape de instituirea unui lockdown pentru persoanele nevaccinate

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Austria se află la doar câteva zile distanţă de plasarea în lockdown a milioane de cetățeni care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19.

Austria se află la doar câteva zile distanţă de plasarea în lockdown a milioane de cetățeni care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19, într-o perioadă în care numărul zilnic al infectărilor a atins niveluri record şi secţiile de terapie intensivă sunt supuse unei presiuni tot mai mari, a anunţat joi cancelarul Alexander Schallenberg, citat de Reuters şi DPA.

"Este deja foarte clar că iarna aceasta şi Crăciunul vor fi incomode pentru cei nevaccinaţi", a declarat cancelarul austriac într-o conferinţă de presă organizată în oraşul Bregenz, scrie Agerpres. În contextul numărului mare de infectări provocate de cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, a devenit o chestiune de doar câteva zile înainte ca austriecii nevaccinaţi să fie obligaţi să trăiască într-un lockdown strict, a mai spus Alexander Schallenberg.

Anunțul vine în contextul în care aproximativ 65% din populaţia țării este vaccinată în prezent cu schemă completă împotriva noului coronavirus, una dintre cele mai mici rate de vaccinare dintre ţările occidentale, cu excepţia celei din Liechtenstein, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

 

Rata de vaccinare este "ruşinos de scăzută"



Cancelarul austriac a spus că această rată de vaccinare de 65% este "ruşinos de scăzută" şi i-a îndemnat pe compatrioţii lui să meargă imediat să se vaccineze. Totodată, numărul noilor infectări din Austria a crescut din nou şi a atins un nivel record, după ce 11.975 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Incidenţa la şapte zile calculată la 100.000 de locuitori a urcat până la 751 în Austria, fiind de trei ori mai mare decât incidenţa din Germania. Situaţia din clinicile şi spitalele austriece s-a înrăutăţit considerabil, iar medicii şi asistentele medicale din această ţară au cerut autorităţilor centrale să adopte măsuri mai stricte. Cu toate acestea, mulţi austrieci sunt sceptici în privinţa vaccinării, o opinie încurajată de formaţiunea de extrema-dreaptă Partidul Libertăţii, a treia forţă politică din Parlamentul de la Viena.

 

,,Când oamenii vor fi închişi într-o cameră, vor muri de depresie sau de foame şi de sete"


Pe de altă parte, o încercare precedentă a ministrului austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, de a înăspri lockdown-urile regionale pentru rezidenţii nevaccinaţi, cel puţin în provinciile cel mai grav afectate, precum Austria Superioară şi Salzburg, a eşuat din cauza opoziţiei exprimate de liderii politici locali.

Premierul din Salzburg, Wilfried Haslauer, a spus cu acea ocazie că dacă medicii virusologi vor avea câştig de cauză, atunci toţi oamenii vor trebui să fie închişi într-o cameră. "Atunci, ei vor muri de depresie sau de foame şi de sete", a adăugat el.

Potrivit unui plan guvernamental de implementare progresivă, agreat în luna septembrie, odată ce 30% din paturile de terapie intensivă sunt ocupate cu pacienţi bolnavi de COVID-19, persoanele care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus vor fi plasate în lockdown, cu restricţii care le vor afecta activităţile zilnice. În prezent, acest procent este de 20% în Austria, însă creşte cu rapiditate.

 

,,Suntem la doar câteva zile distanţă de momentul în care vom introduce măsura de lockdown pentru nevaccinați"



"Potrivit planului gradual, suntem la doar câteva zile distanţă de momentul în care vom introduce măsura de lockdown pentru persoanele nevaccinate", a declarat joi prim-ministrul Alexander Schallenberg.

Vinerea trecută, guvernul conservator de la Viena a anunţat că va interzice accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, teatre, teleschiuri şi în sediile unor firme specializate în "furnizarea de servicii apropiate de corpul uman", precum frizeriile şi saloanele de coafură.

"Un lockdown pentru cei nevaccinaţi înseamnă că aceşti oameni nu vor mai putea să îşi părăsească locuinţele decât pentru a merge la muncă, la cumpărături (doar pentru produse esenţiale) şi pentru exerciţii fizice - adică vor suferi exact aceleaşi constrângeri pe care le-am suportat cu toţii pe parcursul anului 2020", a precizat premierul Schallenberg, referindu-se la cele trei lockdown-uri decretate la nivel naţional anul trecut în această ţară, scrie Agerpres.

[citeste si]

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel