Austria. Românii care lucrează în țară nu vor fi obligați să se vaccineze

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Experții din Austria au oferit precizări cu privire la modul în care influențează vaccinarea generală obligatorie activitatea de la locul de muncă. Românii, care lucrează în țară, nu ar fi afectați de noile măsuri.

 

Potrivit autorităților, navetiștii transfrontalieri și asistenții medicali, care lucrează 24 de ore din 24, nu sunt afectați de noile măsuri. De asemenea, companiile nu sunt obligate să verifice statutul de vaccinare al angajaților, dar trebuie să verifice certificatele 3-G.

Potrivit ministrului Muncii, Martin Kocher, obligația generală de vaccinare, anunțată pentru luna februarie, nu va avea consecințe specifice în dreptul muncii. Cu toate acestea, ea ridică deja multe întrebări. 

Astfel, în funcție de incidența infecției, obligația 3G sau 2,5G (vaccinat, recuperat, testat PCR) ar putea fi prelungită după luna februarie de către ministrul sănătății prin decret în cadrul Legii privind măsurile Covid 19.

 

"Doar autoritățile au dreptul să controleze vaccinarea generală obligatorie"

 

Cu toate acestea, în acest caz, nu va exista nicio modificare a reglementărilor existente la locul de muncă, inclusiv a obligației de a furniza dovezi sau de a realiza controale aleatorii, a explicat un expert pentru cotidianul Kurier.

În plus, doar autoritățile au dreptul să controleze vaccinarea generală obligatorie.

”Când vine vorba de vaccinarea generală obligatorie, controlul obligației generale de vaccinare este o chestiune care ține de autorități. În cazul vaccinării generale obligatorii, angajatorul este lăsat pe dinafară", a declarat un expert în dreptul muncii la AK pentru cotidianul Kurier.

 

Lockdown-ul se încheie parțial în Austria

 

Amintim că lockdown-ul instituit în Austria, în urmă cu trei săptămâni, pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va lua sfârşit luni, aşa cum a fost prevăzut iniţial, mai puţin pentru persoanele nevaccinate.

Măsura a fost anunțată, marţi, de guvernul de la Viena, pe fondul oboselii populaţiei, transmite AFP, scrie Agerpres. "Avem o tendinţă pozitivă" de scădere a infectărilor şi 'am convenit să punem capăt lockdown-ului', a declarat noul cancelar, conservatorul Karl Nehammer.

În următoarele zile urmează a fi detaliate etapele acestei redeschideri treptate, de la care vor fi exceptate persoanele care nu s-au vaccinat sau nu pot prezenta un certificat de anticorpi care să ateste o trecere recentă prin boală. "Vom fi cât se poate de prudenţi", a dat asigurări Nehammer, în contextul în care spitalele rămân sub presiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel