Italia. Numărul deceselor provocate de COVID s-a dublat în ultima săptămână

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Numărul deceselor asociate COVID-19 s-a dublat în Italia în ultima săptămână, cu o creştere de 49,7 la sută, în paralel cu o descreştere a numărului contagierilor, a spitalizărilor şi a internărilor la terapie intensivă, informează joi Fundaţia medicală privată Gimbe, citată de EFE.

Potrivit datelor, numărul morţilor de COVID-19 s-a situat la 2.266 în săptămâna 12 - 18 ianuarie, faţă de 1.514 înregistrat în cele şapte zile precedente, în timp ce infectările cu noul coronavirus au crescut cu doar 3%, cifrându-se la 1.243.789 (faţă de 1.207.689 în săptămâna anterioară), potrivit datelor Gimbe.

În același timp, a scăzut şi numărul spitalizărilor (+14 % faţă de +32,2%) şi al internărilor la terapie intensivă (+2,3% faţă de +20,5), deşi spitalele continuă "să fie sub presiune", notează Fundaţia într-un comunicat online.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, impunerea obligativităţii imunizării persoanelor de peste 50 de ani decretată de guvern a condus la o creştere cu 28,1 la sută a primei doze administrată acestei categorii de vârstă, astfel încât 83,7 % din populaţie a fost vaccinată cu cel puţin o doză, în timp ce 79,6 % a fost vaccinată cu schema completă.

 

Jumătate dintre cei care au primit prima doză de vaccin sunt copii 



Gimbe notează că aproape jumătate dintre cei care au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 reprezintă copii cu vârste între 5 şi 11 ani, în timp ce doza booster a fost administrată la 70,8 % din populaţie.

Marţi, 18 ianuarie, Italia a înregistrat 434 de decese asociate COVID-19, o nouă cifră maximă raportată în ultimele nouă luni.

Italia se numără printre ţările cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de noul coronavirus, cu un total de 142.205 de morţi de la începerea pandemiei în februarie 2020, scrie Agerpres.

 

Paxlovid, pilula anti-Covid de la Pfizer, eficientă şi împotriva Omicron

 

În actualul context pandemic, Pfizer a asigurat că studiile realizate în laborator cu tratamentul oral paxlovid împotriva COVID-19 au demonstrat că acesta este eficient şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează EFE, citată de Agerpres.

Pastila Paxlovid, care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariţiei simptomelor.

Tratamentul combină nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei. "Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice", notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.

Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. "Rezultate au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic", se precizează în comunicat.

În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel