Austria interzice complet accesul celor nevaccinați în magazine. Restricții dure impuse de guvern

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul din Austria elimină complet accesul în magazine pentru persoanele nevaccinate. Această restricție dură este prevăzută în noul set de măsuri luate de executivul condus de Karl Nehamme. 

Persoanele nevaccinate sau cele care nu au trecut prin boală nu vor mai putea să meargă la cumpărături, potrivit noilor măsuri adoptate de guvernul din Austria, scrie publicație Heute

Nevaccinații nu mai pot intra în magazine sau mall-uri

 

Interzicerea accesului în magazine pentru cei nevaccinați se completează cu o altă măsură introdusă. Mai exact, persoanelor vizate li se permite să iasă din casă doar din foarte puține motive, de exemplu pentru a-și acoperi necesitățile zilnice, dar nu pentru sesiuni extinse de cumpărături în magazine de modă sau centre comerciale.

Problema de până acum: conformitatea cu această regulă a fost cu greu verificată. Acest lucru ar trebui să se schimbe acum, odată cu noile măsuri ce vizează limitarea răspândirii tulpinii Omicron. De acum înainte va fi complet imposibil ca persoanele nevaccinate să mai intre în alte  magazine decât cele alimentare.

 

Acțiuni de control în toată Austria. Cresc amenzile

 

Începând de luni, va începe o campanie amplă de control 2G în toată Austria. Ca parte a acesteia, există și obligația magazinelor de a verifica: fie la intrare, fie cel mai târziu la plată, dovada 2G a fiecărui client. Nu trebuie făcute excepții.

Acest lucru va face imposibile cumpărăturile pentru persoanele nevaccinate. În plus, autoritățile au anunțat controale corona mai stricte în jurul centrelor de retail și comerciale.

Într-o a doua etapă, sunt planificate interdicții temporare de intrare pentru încălcări grave ale măsurilor Corona și o creștere semnificativă a sancțiunilor începând din februarie.

Masca FFP2 devine obligatorie în exterior, valabilitatea certificatului verde scurtată și carantina redusă

 

Autoritățile austriece au decis joi să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 în aer liber pentru a încerca să reducă răspândirea tulpinii Omicron şi să evite o nouă plasare a populaţiei austriece în lockdown, informează AFP şi DPA.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a prezentat în faţa reprezentanţilor presei, la Viena, "o situaţie foarte gravă" şi "o nouă provocare" generată de infecţiozitatea crescută a tulpinii Omicron, scrie Agerpres, citând AFP.

Anunțul vine în contextul în care numărul zilnic al noilor infectări a ajuns, în urmă cu o zi, la aproape 10.000, comparativ cu cele 3.000 de infectări confirmate în debutul lunii ianuarie în această ţară.

Astfel, începând de săptămâna viitoare, masca FFP2, deja obligatorie în Austria din ianuarie 2021 în transportul public şi în spaţiile publice închise, va deveni obligatorie şi pe stradă. Mai ales atunci când o distanţă de doi metri nu va putea fi respectată.

Decizia vine întrucât masca FFP2 are o capacitate mai bună de filtrare, datorită formei şi materialului său, în comparaţie cu măştile sanitare uzuale.

Controalele ce vizează deţinerea certificatului verde vor fi intensificate: comercianţii austrieci vor trebui, de asemenea, să opereze verificări pentru a se asigura că doar persoanele care deţin o dovadă a vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii lor prin boală vor fi primite în majoritatea magazinelor, precizează DPA.

Noi măsuri împotriva Omicron

 

În plus, s-a stabilit reducerea valabilității Pașaportului Verde la șase luni, aceasta urmând să se aplice de la 1 februarie – pentru toți cei care au fost vaccinați cu două doze. 

Totodată, reglementările privind izolarea bolnavilor şi a rudelor lor au fost relaxate, pentru a evita paralizarea economică a ţării. Astfel, perioada de carantină a fost redusă la cinci zile după ce o persoană obţine un rezultat pozitiv la un test anti-COVID-19, relatează AFP.

Cu toate acestea, șeful guvernului austriac nu a exclus un nou lockdown dacă situaţia din spitale se va degrada, după ce precedentul lockdown din Austria s-a încheiat pe 12 decembrie pentru persoanele vaccinate. Persoanele nevaccinate rămân în continuare vizate de interdicţia de a-şi părăsi domiciliile.

În pofida creşterii bruşte a numărului de infectări, se pare ca planurile Austriei de a face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 începând din data de 1 februarie au intrat "pe terenuri mişcătoare" din punct de vedere legal, din cauza variantei deosebit de contagioase Omicron, a declarat un expert austriac pentru DPA, scrie Agerpres.

Varianta Omicron a devenit dominantă în Austria

 

Omicron a devenit varianta dominantă a virusului SARS-CoV-2 în Norvegia şi Austria, au anunţat recent autorităţile sanitare din cele două ţări, potrivit DPA. 

Omicron, variantă cu un grad ridicat de infecţiozitate, descoperită la sfârşitul lunii noiembrie în Africa australă, este responsabilă pentru 65,4% din totalul noilor infectări înregistrate în Norvegia săptămâna trecută, potrivit datelor Institutului naţional de sănătate publică (FHI), scrie Agerpres. 

Peste 16.300 de cazuri de infectare cu Omicron au fost înregistrate până în prezent în Norvegia, inclusiv 6.143 în ultima săptămână şi 5.195 în săptămâna de dinainte.

În contextul sărbătorilor, este dificil de evaluat în ce măsură aceste cifre reflectă situaţia reală, a explicat Line Vold, director de departament în cadrul FHI.

O perspectivă mai bună a situaţie pandemice din Norvegia va fi posibilă odată ce majoritatea norvegienilor se vor întoarce la locul de muncă după sărbătorile de iarnă, a spus Vold, adăugând că FHI se aşteaptă la un val important de noi infectări în următoarele săptămâni.

În Austria, Agenţia pentru siguranţa sanitară şi alimentară a anunţat luni că Omicron a devenit de asemenea varianta dominantă.

În urma testelor efectuate în ultima săptămână din 2021, au fost înregistrate 4.360 de cazuri de infectare cu Omicron, în comparaţie cu 2.915 de cazuri Delta. Agenţia a precizat că datele referitoare la această perioadă nu sunt încă integrale.

Numărul cazurilor, în creștere



Numărul cazurilor a crescut semnificativ pe teritoriul ţării, incidenţa la şapte zile ajungând la 260 la 100.000 de locuitori de la 170 cu câteva zile în urmă.

Un nou focar de infectări cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în rândul unui grup de instructori de schi din provincia austriacă Tirol.

În localitatea St. Anton am Arlberg, 17 instructori de la o şcoală de schi au fost testaţi pozitiv şi plasaţi ulterior în izolare, au anunţat autorităţile din Tirol, confirmând un articol publicat luni în cotidianul Tiroler Tageszeitung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel