Italia. Case gratis sau 5.000 de euro, pentru cei care se mută într-un sat din sudul țării. Ce condiţii au impus autoritățile locale

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Italia. Case gratis sau 5.000 de euro, pentru cei care se mută într-un sat din sudul țării. Ce condiţii au impus autoritățile locale
Italia. Case gratis sau 5.000 de euro, pentru cei care se mută într-un sat din sudul țării. Ce condiţii au impus autoritățile locale

Satul Roseto Valfortore, situat în Foggia, sudul Italiei, încearcă să atragă rezidenţi prin toate metodele. Rămas cu puţin peste 900 de locuitori, autorităţile vor să atragă investitori, reatează Corriere della Sera.

Roseto Valfortore, un "sat fantomă" din sudul Italiei, vine cu o ofertă atractivă, menită să atragă rezidenţi, după ce populaţia a ajuns la doar câteva sute de locuitori. Cei care aleg să se mute aici vor primi fie o locuinţă, fie suma de 5.000 de euro, pentru a deschide o afacere.

Fondurile sunt alocate de Ministerul de Interne din Italia, iar primarul Lucilla Parisi a decis să împartă banii în tranşe individuale de cel mult 5.000 de euro, care să favorizeze "noile activități comerciale, artizanale și agricole gata să se deschidă pe teritoriul nostru". Pe site-ul municipalităţii există mai multe detalii pentru persoanele interesate de ofertă.

Obiectivul principal este asigurarea unui mediu de afaceri care să ţină familiile în localitate, dezvoltând economic regiunea. Resursele financiare vor fi alocate în ordinea cronologică a aplicaţiilor înregistrate, în limita fondurilor disponibile. Înscrierile se încheie pe 28 februarie 2022. De asemenea, e prevăzută şi o a doua fază a proiectului, punctează Corriere della Sera.

 

Lupta autorităţilor din Italia împotriva depopulării

 

Nu este prima iniţiativă de acest fel a autorităţilor din Roseto Valfortore. În luna aprilie a anului 2021, primăria a decis să repartizeze casele părăsite unor persoane fizice sau investitorilor, un proiect similar celor în care sute de case au fost scoase la vânzare pentru suma de 1 euro. Rămâne de văzut dacă strategia oficialilor va da roade, câştigând astfel bătălia împotriva depopulării.

Și orașul Pratola Peligna,nu foarte îndepărtat de Roma, are oferte imobiliare cărora nu le poți rezista: sunt scoase la vânzare case la prețul de un euro. Autoritățile locale spun că, anul trecut, au fost deja semnate primele acte de vânzare-cumpărare.

 

Ai un euro, ai o casă. Cea mai tentantă ofertă de cumpărare a unei locuințe

 

Orașul Pratola Peligna din provincia L’Aquila are case  de vânzare la prețul la un euro. Este vorba despre clădiri ai căror proprietari s-au născut în anul 1890, iar acum nu mai există moștenitori. Procedura de succesiune a devenit extrem de dificilă pentru autoritățile locale. Prin urmare, casele au fost trecute în proprietatea publică a statului.

„Am realizat o cartografiere mai largă pentru a efectua recensământul tuturor caselor abandonate din zonă.  După un an și jumătate de muncă ne-am dat seama că aproximativ 600 de clădiri nelocuite, aproximativ 60% erau incluse în „agregatele de reparaţii”, în timp ce restul de 40% era alcătuit din clădiri abandonate”, a declarat primarul orașului Pratola Peligna, citat de idealista.it. Până în prezent, au fost vândute patru astfel de case. Proprietarii au termen trei ani  să refacă imobilul și vor fi scutiți de la plata impozitelor locale, explică autoritățile italiene.

Unul dintre proprietarii unei case cumpărată cu doar un euro, a relatat, pentru sursa citată, cum are de gând să reconstruiască imobilul.

 

Proprietarii au la dispoziție șase luni să trimită planurile de renovare

 

„Lucrăm de ani la această schemă, identificăm casele potrivite care nu au fost deja reconstruite în urma cutremurelor. Scopul nostru este să readucem strălucirea și frumusețea centrului vechi, chiar dacă va dura ceva timp”, a declarat Paolo Di Bacco.  În perioada interbelică, orașul avea aproximativ  13.000 de locuitori. În prezent, sunt 6000 de locuitori.   

Casele la prețul de un euro sunt mici, nu depășesc  700 de metri pătrați, dar oferă senzația de confort, de spațiu. Multe dintre acestea au balcon, mansardă, terase.

Proprietarii au la dispoziție șase luni să trimită planurile de renovare, în caz contrar,  vor plăti  o amendă de 10.000 de euro. Autoritățile locale vor ca orașul să „revină la viață” și cred că oferta este tentantă mai ales pentru tinerii care sunt la „început de drum”. Nu se solicită garanție, bani în avans, ci doar clauza rin care își iau angajamentul să trimită planul de renovare în termen de șase luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel