Îngrijitoarele românce din Austria, val de întrebări pentru Marcel Vela: „Suntem terminate fizic și psihic“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Românii și româncele din Austria sunt într-o situație delicată. Mai multe îngrijitoare românce i-au adresat ministrului o serie de întrebări, cerând ajutor pentru a reveni acasă.

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că în fiecare miercuri va răspunde pe Facebook la 7 întrebări venite din partea românilor, alese la întâmplare. Unele dintre ele sunt venite de la cetățeni din Diaspora dar câteva atrag insistent atenția asupra situației îngrijitorilor permanenți din Austria.

*Facem mențiunea că am păstrat întocmai grafia mesajelor scrise pe pagina ministrului.

Cristina G.:  „Bună ziua stimate domnule ministru! În numele meu și al tuturor colegilor din domeniul îngrijirii bătrânilor din Austria și Germania va rugam sa luați măsuri în scopul redării fluxului de persoane dinspre România! Situația este Gravă! Oamenii ca mine sunt la munca 24 de ore, 7 zile pe săptămână, de cel puțin doua luni! Va rog în calitate de om, femeie, mama, fiica, soție! Cele mai respectoase salutări de departe! Succes în tot ceea ce faceți!“.

O altă femeie solicită soluții pentru revenirea în țară, din Austria, pe altă cale decât cea feroviară. Precizăm că CFR a anunțat că va introduce garnituri care să transporte români pe ruta București-Viena, fără oprire.

Citește și:  EXCLUSIV. Îngrijitoarele românce din Austria așteptate la lucru: Vor „sări" peste carantina de 14 zile

„As vrea sa știu când se vor relua transporturile pentru îngrijitoarele de bătrâni din Austria. Trenul nu este o soluție pentru toată lumea. Sunt femei care lucrează cu demență, cu demență agresiva de mai bine de două luni. Clasa politică ne-a alungat din țară, iar acum ne puneți bete in roate sa ne întoarcem. Soluția carantina tii pentru noi, îngrijitoarele din Austria nu este o soluție bună. Foarte multe dintre noi suntem izolate prin natura locului. Daca la revenirea în țară ne puneți în carantină pe cele sănătoase cu cele bolnave, faceți mai mult rău. Găsiți soluția sa ne faceți teste rapide și simplificați enorm lucrurile“, scrie femeia pe pagina ministrului de Interne.

Maria L.: „Bună ziua! SUNT UNA DINTRE INGRIJITOARELE BATRANI BLOCATA IN AUSTRIA! NORMAL NOI LUCRAM 28 DE ZILE SI 28 ACASA! CU ACEASTA PANDEMIE AVEM 3 LUNI DE CAND SANTEM AICI IN IMPOSIBILITATEA DE A NE INTOARCE PTR CA FIRMELE DE TRANSPORT CU CARE AM VENIT NU MAI CIRCULA! FOARTE MULTE SANTEM TERMINATE PSHIHIC SI FIZIC! CU TOT RESPECT AJUTATI NE SA NE PUTEM INTOARCE CU ACELEASI FIRME CU CARE AM VENIT ADICA IN SIGURANTĂ SI SANATOASE!VA MULTUMESC!“, scrie îngrijitarea româncă.

3 luni de muncă încontinuu

 

Florin B. „Buna seara domnule ministru ! Îmi primul rand vreau sa îmi cer scuze pentru eventualele greșeli de ortografie , sunt un om simplu !! Nu am studii superioare ! Va scriu acest mesaj din Austria și tot odată din partea a 20000 (aproximativ) de oameni care lucram ca îngrijitorii de bătrâni! Va spun cu toată sinceritatea, noi toți cei de aici ne simtim umiliți și batjocoriți!!!! Suntem de mult trecuți peste limita răbdării ... și simțim ca pentru noi nu se face nimic .... ȘI CHIAR NU SE FACE !! De ce domnule ministru ? De ce pentru noi nu se face nimic? Sunt femeii (mame, bunici, surorii ) , și bărbați (tati, frați, soți) care sunt închiși aici de peste doua luni jumătate 24 din 24 , lucrând cu un pacient sau poate doi cu probleme mintale. Căci cu asta ne ocupam noi !!!! Domnule ministru VĂ ROG măcar sa încercați sa faceți ceva, dacă se poate“, scrie bărbatul.

El spune că este greu de suportat încă 14 zile de carantină și consideră că această măsură prezintă mult mai mare risc de infectare, aceste categorii de muncitori fiind foarte putin expuși de fapt atunci când lucrează, căci oricum stau închiși în casă 24 de ore din 24.

Citește și: Austria: Îngrijitoarele românce testate pentru coronavirus. Cine suportă costul analizelor?

„Pentru noi cei de aici carantina institutionalizată la revenirea in țara este cea mai mare problema .... noi suntem in izolare de peste 2 luni , inteleg acept și vreau sa respect legea.... dar in contextul actual pentru noi, îngrijitori de bătrâni ,aceasta carantina instituționala obligatorie însemna următoarele: colegi din România nu au venit , și credeți-mă va rog ca foarte mulți dintre ei trăiesc doar cu salariul de Îngrijitor , fără alte surse de venit , au copii mici acasa domnule ministru !! Iar noi cei de aici , ne este foarte greu sa acceptam ca trebuie sa stam închiși și Romania inca 14 zile , ce sti pe unde și cu cine , in coditile care sunt asa, făcute pe repede înainte , stind ca putem sa prezentam la vama DSP ului ... toate actele necesare , inclusiv adeverința de la medic din Austria ca nu avem nici o problema medicală și mai mult de atat putem sta foarte bine in izolare la noi acasa , avad toate condițiile necesare normative pentru aceasta pandemie.

Pentru noi este ilogic de ce un om sănătos care a stat deja 2 luni in izolare (aceste find ori cum serviciul lui de ani de zile) și care mai și prezintă adeverința de la doctor ca nu este infectat cu covid 19 nu poate intra in izolare la domiciliu din cauza unei ordonante . Nu vreau sa intlegeti gresit , sunt perfect de acord cu ordonanta care spune ca cei ce vin din zona roșie intra in carantina dar cred cu tărie ca noi îngrijitori de bătrâni ar trebui sa fim excepție la aceasta ordonanta , la fel ca șoferii de tir , sincer noi suntem mai puțin expuși ca ei .. va rog din suflet faceți ceva in sensu asta ! Va mulțumesc și va urez bafta in tot ceea ce faceți !!“, scrie bărbatul pe pagina ministrului de Interne.

Citește și: EXCLUSIV. Îngrijitoarele românce, „coridor" special spre Austria și testare asigurată. PflegeHelp: „Bravo! O veste bună pentru noi toți!"

Ana C. „Bună ziua domnule ministru! Sunt una din femeile din România care lucrez la îngrijit bătrîni în Austria ,și vă rugăm frumos să luați în considerare întrebarea noastră și să ne dați un răspuns cum putem să ajungem fiecare la casele noastre ptr după cum știți lucrăm 24 din 24 și avem 2 luni ,3 luni și suntem foarte epuizate ,nu putem să plecăm și cînd ajungem în țară să intrăm în carantină institițională ptr nu avem siguranța că acolo nu ne putem înbolnăvi ,vrem să știm cum putem ajunge în siguranță la casele noastre și cînd? În speranță că vom fi luate în considerare ,vă mulțumim!“, scrie o altă ingrihitoare româncă pe pagina de Facebook a ministrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel