EXCLUSIV  Îngrijitoarele românce din Austria așteptate la lucru: Vor „sări“ peste carantina de 14 zile

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sute de îngrijitoare românce au traversat o perioadă de incertitudini și încercări odată cu măsurile privind combaterea răspândirii noului coronavirus adoptate la nivelul țărilor europene. După îndelungi eforturi,  îngrijitoarele românce au acum culoar liber pentru a se întoarce la muncă, în Austria. 

PflegeHELP anunţă toţi membrii asociaţiei că îngrijitorii de bătrâni la domiciliu care desfăşoară această activitate pe teritoriul Austriei şi se află în prezent la locul de muncă sau în România nu se supun prevederilor paragrafului 10 (2), capitolul II. din Ordonanţa militară nr. 7 din 04.04.2020.

Așadar, îngrijitoarele românce pot astfel, dacă doresc, să părăsească România ori să revină în ţară utilizând zboruri de tip "charter" cu acordul autorităţilor ambelor state! Potrivit unei adrese înaintate MAI de către reprezentanții Asociației PflegeHELP privind interpretarea corectă a prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa Militară nr.7/04.04.2020, MAI explică: „prevederea referitoare la personalul care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale face referire la categoria profesională a asistenţilor şi tehnicienilor sociali, care deţin această calitate profesională pe teritoriul României şi desfăşoară activităti în sistemul national de asistenţă socială“.

Concret, îngrijitoarele românce care  prestează servicii de îngrijire a vârstnicilor în state UE, precum Austria (pflegerine) sunt asimilate lucrătorilor sezonieri, fără a avea o calificare în sistemul de asistență socială din România. Astfel, româncele care doresc să plece sau să se întoarcă în Austria pentru prestarea de servicii de îngrijire, pot pleca.

Româncele care doresc să lucreze pot ajunge în Austria

 

„La momentul prezentei, nu avem identificate persoane din sistemul public de asistenţă sociala care să fi depus cereri în vederea întreruperii contractului de muncă pentru a se angaja într-o ţară membră UE. Prezenta prevedere nu reglementează posibila activitate pe care lucrătorul sezonier român (fără o calificare în sistemul de asistenţă socială naţional) o va desfăşura într-un stat al Uniunii Europene sau într-un alt stat terţ, o practică uzuală la nivelul cetăţenilor români. Aceste persoane nu fac parte din sistemul public de asistentă socială“, se mai arată în răspunsul oferit de MAI la solicitarea PflegeHELP.

„Româncele care doresc să lucreze ca îngrijitoare în Austria pot alege 3 căi de transport, din România: Zboruri charter, atunci când se organizează, cu trenul - după cum a anunțat săptămâna trecută directorul CFR Călători, Dan Costescu - care a afirmat că vor fi introduse niște garnituri speciale pentru lucrătorii români care vor circula până la Viena fără oprire, sau cu autoturismul. În această ultimă situație, lucrătorii români trebuie să aibă asupra lor un document care să ateste starea de sănătate cu mențiunea că persoana nu a fost testat pozitiv pentru COVID-19, precum și documentele din care să reiasă că deplasarea se face pentru a merge la muncă, în condiții legale“, a explicat, în exclusivitate pentru Știri Diaspora, Dr. Alexandru Todericiu, purtător de cuvânt al Asociațiai PflegeHELP. 

Totodată, autoritățile austriece fac demersuri pentru ca îngrijitoarele care nu prezintă simptome de COVID-19 și au actul care dovedește starea de sănătate să poate începe serviciul de îndată, fără a mai sta cele 14 în carantină.

 (w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel