Austria. Îngrijitoarele românce fac noi dezvăluiri: „Majoritatea familiilor ne exploatează după ce au auzit că nu putem pleca acasă”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Îngrijitoarele românce din Austria au făcut noi dezvăluiri. Ele susțin că plecarea acasă înseamnă riscuri și bani mulți, iar familiile ar profita și le-ar exploata după ce au aflat că nu se pot întoarce în România.

„Înnebunim! Doamne, iartă-mă! Nu mai știm ce să mai facem că nu avem cum să plecăm acasă. Nu mai putem de durere de cap, nu mai știm ce se întâmplă cu noi”, a spus o îngrijitoare româncă. 

Unele agenții din Austria au găsit soluții, dar doar pentru a aduce îngrijitoare pentru clienții noi, nu și pentru a aduce îngrijitoarele românce în țară. Avioanele au decolat goale din Austria și s-au întors pline cu românce. 

„La finele lui martie s-a făcut un transport. Din Viena a plecat un avion austriac gol înspre România să aducă îngrijitoare românce aici. Ele nu au venit să facă schimbul, au mers să ocupe locurile de muncă noi”, a mai povestit o româncă. 

„Femeia care trebuia să-mi ia locul este în România și nu a venit pentru că intra în carantină în Austria. Acum majoritatea care pleacă în România trebuie să stea 14 zile în carantină. Aici (n.r. - Austria) se plătește carantina, așa am înțeles, 19 euro pe zi”, a mai spus o româncă.

 

„O prietenă de-a mea a fost violată”

 

Altele aleg să rămână în Austria pentru că se tem de carantina instituționalizată din România.

„Nu pot să mă duc acasă. Stau în carantină, dar vreau în casă la mine pentru că am condiții. Refuz carantina instituționalizată! Din păcate s-a întâmplat o nenorocire acolo într-o carantină. O prietenă de-a mea a fost violată. Săraca este mental distrusă. Toți sunt băgați la grămadă acolo! Nu contează că ești femeie sau bărbat. Toți sunt băgați în aceeași clădire. Ea a contactat Poliția. S-a întâmplat acum 2 săptămâni. Știu ce înseamnă să fii violată pentru că eu am fost violată la 14 ani”, a mai povestit o româncă.

 

„Profită de faptul că nu avem cu ce pleca”

 

Plecarea acasă înseamnă și alte riscuri. Peste noapte, în Austria, au apărut transportatori pentru îngrijitoarele românce și le cer jumătate din salariul pentru o lună de zile doar pentru a le duce până în Vama Nădlac. Mai mult, deplasarea cu ei nu e sigură. Sunt fie neautorizați, fie autorizați doar pentru transport de mărfuri.

Așa că majoritatea înrijitoarelor au rămas în Austria. Numai că și angajatorii profită de faptul că româncele nu pot veni acasă și le exploatează. 

„Profită de faptul că nu avem cu ce pleca. Sincer vă zic, aș fi plecat de mult, numai că nu îmi permit să dau 600-700 de euro unui necunoscut să mă ducă până la graniță și să mă lase să trec eu granița singură. E chiar absurd! Cunosc femei care chiar au dat 700 de euro și le-au dus până la graniță. Normal că dacă tu te chinui aici 5-6 săptămâni nu-ți convine să arunci 700 de euro până la graniță și să stai acolo 14 zile în carantină.

Iar familiile de aici profită de noi. Nu e vorba că nu vrem să plecăm, e vorba că vrem să plecăm în siguranță. Se profită de faptul că unele dintre noi au ajuns la limita răbdării și nu mai pot rămâne. Profită că nu mai rezistă și că vor sub orice formă să plece acasă. Majoriatea familiilor la care lucrăm din momentul în care am auzit că noi nu putem să plecăm în România, și-au schimbat comportamentul față de îngrijitoare. Ne pune să tundem iarba, să facem curățenie pentru fiul babei sau să calce pentru fiul babei, lucruri care până acum nu era în contractul nostru”, a mai povestit o româncă, în emisiune „Subiectiv” de la Antena 3. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel