Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti cere măsuri în timpul slujbelor împotriva noului coronavirus

Andreea Cosma / 27 feb 2020, 18:18 Salveaza PDF Comentarii
sursa foto: Arhidieceza Romano-Catolică Bucureşti / Facebook
sursa foto: Arhidieceza Romano-Catolică Bucureşti / Facebook

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, recomandă, într-o Scrisoare circulară transmisă credincioşilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, o serie de măsuri pentru bisericile parohiale şi capelele ordinelor călugăreşti şi ale altor structuri - şcolare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, în perioada următoare credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.

De asemenea, se va evita contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptome de răceală "să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară" şi să se unească în rugăciune "prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro".

"Aceste recomandări comunitar-liturgice se adaugă măsurilor de prevenţie indicate deja de autorităţi: spălarea des pe mâini, cu săpun sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea şi avizarea autorităţilor sanitare în cazul prezenţei simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităţilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligaţie civilă, dar şi una morală şi creştinească, dictată de binele comun, grija faţă de aproapele şi preţuirea vieţii", precizează Arhiepiscopul.

În încheierea mesajului, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti îndeamnă la rugăciune "pentru toţi cei bolnavi şi pentru familiile lor, pentru personalul medical implicat, pentru toţi cei care oferă asistenţă şi se dedică stopării răspândirii acestui virus" şi invocă "asupra tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu", "încrezător în ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Tămăduitoarea bolnavilor şi Maica milostivirii".

Măsurile de prevenţie au fost decise după consultarea cu specialişti în domeniul medical. 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy