Analiză, Italia. Din 20 de mărci de orez găsite pe piață: patru sunt bune pentru consum; trei au fost raportate Ministerului Sănătății. Aproape toate conțin metale grele

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Într-un studiu efectuat de Altroconsumo, s-a descoperit că din 20 de mărci de orez analizate, mai mult de jumătate sunt contaminate cu niveluri ridicate de cadmiu. Trei produse depășesc limitele legale și au fost raportate către Ministerul Sănătății din Italia. Doar patru dintre produsele din lista au o calitate bună. Iată care sunt acestea. 

Din investigația efectuată de Altroconsumo, care a implicat 20 de mărci de orez Carnaroli , a reieșit că majoritatea probelor analizate au un nivel de cadmiu apropiat de limita permisă de lege și că trei produse (Conad, Pam și Mondella-MD) depășesc limita de precauție admisă pentru protecția consumatorilor. Altroconsumo le-a raportat Ministerului Sănătății.

Orezul este unul dintre cele mai problematice alimente atunci când vine vorba de acumularea de metale grele precum cadmiul și arsenul, pe care consumatorii riscă să le găsească în farfurii. Acumularea lor pe o perioadă lungă de timp poate provoca efecte nocive asupra sănătății umane. De fapt, expunerea prelungită la cadmiu și chiar în cantități reziduale prin alimente și apă este asociată cu efecte toxice, mai ales la nivel renal (asocierea nu înseamnă însă că există o relație cauză-efect). Variarea cât mai mult posibil a dietei și includerea cât mai multor alimente în dietă vă permite să culegeți beneficiile fiecărui aliment și să acumulați cât mai puțin din ceea ce conțin ele care este nesănătos, inclusiv metale grele.

Mai mult – relatează Altroconsumo – investigația s-a concentrat pe identificarea altor poluanți potențial periculoși, cum ar fi reziduurile de pesticide, care au produs o evaluare insuficientă pentru unele mărci. Dar sunt necesare studii suplimentare și anumite răspunsuri din partea experților, deoarece în unele cazuri au fost detectate substanțe cu un profil de risc incert, astfel încât să se îmbunătățească și să facă procesele de producție a alimentelor mai sigure

Parametrii analizați

 

- Greutatea netă și sustenabilitatea mediului ambalaj;

- Umiditate (parametru legat de termenul de valabilitate);

- S-a verificat ca soiul de orez a fost de fapt cel declarat;

- A fost testat arsenicul, prezența celor mai frecvente defecte prevăzute de lege care pot compromite calitatea produsului (fasole spartă, stricata...) și alți poluanți periculoși precum micotoxinele

- Tipul și cantitatea reziduurilor de pesticide prezente în cereale.

Patru tipuri de orez pe care le putem consuma liniștiți



În ceea ce privește calitatea generală, mărcile care au raportat o calitate excelentă au fost:

- Le Stagioni d'Italia Carnaroli (scor 80/100)

- Riso del Vo Carnaroli Classico (scor 80/100) 

- Riso Almo Carnaroli (scor 78/100) 

- Riserva Gallo (scor 76/100). Coop Riso Carnaroli 

Despre organizația Altroconsumo

 

Altroconsumo este o organizație de consumatori din Italia care se ocupă cu protecția drepturilor consumatorilor și furnizarea de informații utile și independente despre produse și servicii. Altroconsumo a fost înființată în 1970 și are ca obiectiv principal apărarea intereselor consumatorilor italieni în fața practicilor comerciale neloiale și a produselor defectuoase.

Printre activitățile desfășurate de Altroconsumo se numără testarea și evaluarea produselor, furnizarea de ghiduri și sfaturi pentru consumatori, investigarea și denunțarea practicilor comerciale incorecte, precum și acordarea de asistență juridică membrilor săi în cazurile de litigii cu comercianții sau furnizorii de servicii.

Altroconsumo publică revista "Altroconsumo", care oferă recenzii și evaluări detaliate ale diferitelor produse și servicii, ajutând consumatorii să ia decizii informate în ceea ce privește achizițiile lor.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel