Alertă sanitară în Spania: Tot mai mulți oameni ajung la spital mușcați de musca neagră

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele săptămâni, numărul persoanelor afectate de mușcăturile așa-numitei muscă neagră a crescut vertiginos în toată Peninsula.

Autoritățile din Spania au îndemnat la efectuarea de acțiuni de control pentru a evita o invazie de muște negre în timpul verii, după ce a fost constatată o creștere accelerată a exemplarelor. Muștele negre fac ravagii în rândul cetățenilor prin mușcăturile lor agresive.

Potrivit Anecpla, musca neagră este o specie endemică în Spania. Cu toate acestea, expansiunea sa s-a accelerat exponențial în ultimii ani, iar tot mai multe persoane afectate de mușcăturile acestora se prezintă la centrele de sănătate din orașele și localitățile din întreaga peninsulă.

Anestezierea pielii persoanei afectate

 

Musca neagră, contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu înțeapă, ci mușcă. Acest lucru a fost explicat de directorul general al Anecpla, Jorge Galván, care a subliniat că "problema fundamentală a acestei insecte este că nu mușcă, ci mai degrabă înțeapă sub formă de ferăstrău, generând o rană gravă și putând duce la infecții și reacții alergice foarte alarmante, care, în unele cazuri, pot necesita chiar spitalizare".

Fiind o muscă hematofagă, musca neagră are nevoie să consume sânge pentru a-și completa ciclul de viață. Lipsită de înțepătură, insecta mușcă, sfâșiind pielea victimelor sale cu mandibulele pentru a extrage sângele. Prin acest gest, ea profită de ocazie pentru a inocula o mică doză de anestezic, care îi va permite să lucreze în liniște, fără ca individul afectat să observe, timp de cinci minute. Efectul final este o umflătură de câțiva centimetri care adesea chiar sângerează, însoțită de o umflătură mare care poate dura până la o lună.

Recomandări și cauze

 

În cazul în care sunteți mușcat de această insectă, se recomandă să aplicați gheață pentru a reduce inflamația sau să aplicați un unguent cu un corticoid ușor și să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate și să raportați cazul pentru a evita o agravare a reacției. Și, bineînțeles, nu vă scărpinați, deoarece acest lucru ar putea agrava rana sau chiar o poate infecta.

Regiunile spaniole cele mai afectate de prezența muștei negre sunt Andaluzia, Aragon, Catalonia, Madrid, Murcia și Valencia, unde această insectă autohtonă, care are o lungime de aproximativ șase milimetri, a ajuns la un număr fără precedent, în principal din cauza creșterii temperaturilor din ultimii ani, transmite publicația 20minutos.

Președintele Anecpla, Sergio Monge, a subliniat doi factori cheie care provoacă această situație: "schimbările climatice și globalizarea". Și, ca unică soluție la această problemă, a făcut un apel urgent către instituții, întrucât "singura modalitate pe care o avem pentru a evita o molimă necontrolată a acestei specii este ca administrațiile publice să depună toate eforturile pentru a o controla prin campanii de prevenire înainte de lunile cele mai calde, care este, de asemenea, momentul ideal pentru aplicarea tratamentelor larvicide, care sunt cele mai eficiente".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel