15.000 de lei, bani de la stat, pentru cuplurile care își doresc un copil: Măsura, aplicabilă și pentru cetățenii români căsătoriți cu străini

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul Muncii propune extinderea acordării voucherelor de 15.000 de lei pentru fertilizare și dublarea numărului de beneficiari, inclusiv pentru cuplurile formate dintr-un cetățean român și unul străin. Proiectul urmează să faciliteze accesul la tratamentele de fertilitate.

Ministerul Muncii propune modificări importante în ceea ce privește regulile acordării voucherelor în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare. Un proiect de hotărâre, pus în dezbatere publică de către Ministerul Familiei, aduce o serie de actualizări legislative menite să extindă accesul la aceste beneficii.

Proiectul vizează să sprijine și cuplurile formate din cetățeni străini și români

 

Conform proiectului, cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român vor putea beneficia de acești bani, nu doar cuplurile alcătuite exclusiv din cetățeni români, așa cum se întâmplă în prezent. Scopul principal al acestei inițiative este de a sprijini familiile care se confruntă cu dificultăți în procesul de fertilizare, facilitând astfel accesul la tratamentele adecvate.

Una dintre schimbările majore propuse în cadrul proiectului este dublarea numărului maxim de beneficiari, vizând susținerea a 20.000 de cupluri și femei considerate eligibile. Astfel, se urmărește extinderea programului pentru a răspunde la nevoile din ce în ce mai crescânde ale familiilor care se confruntă cu probleme de fertilitate.

Modalitatea de acordare a sumelor propuse rămâne sub forma unor vouchere pe suport de hârtie. Acestea vor fi împărțite în două categorii: un voucher de 5.000 de lei, destinat tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 de lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

Guvernul intenționează să sprijine 20.000 de cupluri și femei eligibile

 

Beneficiarii eligibili pentru aceste vouchere sunt cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Diagnosticul trebuie să fie confirmat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie, având competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată medical.

O inovație semnificativă constă în introducerea posibilității de transmitere online a actelor necesare prin intermediul unei platforme digitale dedicate. Această schimbare vine în sprijinul solicitanților, facilitând procesul de depunere a documentelor și aducând un plus de eficiență în gestionarea programului.

Proiectul Guvernului de acordare a voucherelor în valoare de 15.000 de lei pentru fertilizare reprezintă o inițiativă importantă pentru susținerea familiilor aflate în dificultate pe planul reproducției. Cu condiții bine definite și un accent pe facilitarea accesului, acest program aduce speranță pentru cei care își doresc să devină părinți, dar se confruntă cu provocări în acest sens. Pasul următor în implementarea acestei măsuri esențiale va fi adoptarea proiectului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel