Un medicament împotriva artritei, autorizat de EMA pentru tratarea cazurilor severe de COVID-19

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), dezvoltat de grupul farmaceutic Roche împotriva artritei, la pacienţii adulţi diagnosticaţi cu COVID-19 care au nevoie de tratament sistemic cu steroizi şi la cei care necesită suport de oxigen sau ventilare mecanică, informează Reuters.

Potrivit EMA, comitetul său pentru medicamente de uz uman a evaluat datele medicale furnizate de un studiu realizat pe mai mult de 4.000 de adulţi spitalizaţi din cauza COVID-19 şi a ajuns la concluzia că beneficiile aduse de acest medicament sunt mai mari decât riscurile pentru pacienţii din categoriile menţionate.

Aprobarea acordată de EMA intervine într-o perioadă în care Europa a depăşit pragul de 75 de milioane de infectări cu noul coronavirus, iar omenirea se confruntă cu răspândirea noii variante Omicron. Aprobarea oficială a medicamentului produs de grupul Roche va trebui să fie acordată de Comisia Europeană, care respectă de obicei recomandările formulate de EMA.

RoActemra, cunoscut şi sub denumirea de Tocilizumab, este un medicament creat împotriva artritei, care a fost autorizat de urgenţă în luna iunie de FDA pentru a fi administrat în Statele Unite pacienţilor cu COVID-19 care au nevoie de oxigen. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a recomandat la rândul ei acest medicament după rezultatele promiţătoare furnizate de un studiu clinic, a colaborat cu grupul Roche pentru ca acest medicament să ajungă cât mai repede în regiuni ale lumii unde nu era folosit până în prezent.

În august, OMS a cerut grupului Roche să asigure o distribuţie echitabilă a medicamentului RoActemra pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 după ce stocurile au scăzut foarte mult în urma creşterii numărului de infectări. În aceeaşi lună, grupul Roche a raportat o creştere spectaculoasă a cererii pentru acest medicament, după ce comenzile au ajuns să fie cu 400% mai mari decât nivelurile înregistrate înainte de pandemia de COVID-19.

 

EMA a autorizat două tratamente anti-COVID-19 bazate pe anticorpi monoclonali 

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a autorizat utilizarea pe piaţa Uniunii Europene a două tratamente anti-COVID-19 bazate pe anticorpi monoclonali, informează agenţiile de presă internaţionale.

EMA a precizat într-un comunicat că a aprobat un tratament dezvoltat de compania americană Regeneron în colaborare cu grupul farmaceutic elveţian Roche, denumit Ronapreve, şi un alt tratament conceput de compania sud-coreeană Celltrion, denumit Regkirona.

"Ronapreve şi Regkirona sunt primele medicamente pe bază de anticorpi monoclonali care au primit un aviz pozitiv împotriva COVID-19", au anunţat reprezentanţii agenţiei europene, al cărei sediu general se află la Amsterdam, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că autorizarea celor două medicamente reprezintă o etapă importantă în combaterea pandemiei de COVID-19, în contextul în care Uniunea Europeană se baza până în prezent pe patru vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus.

"Odată cu creşterea numărului de infectări în aproape toate ţările membre ale UE, este liniştitor să vedem că dispunem de mai multe tratamente promiţătoare care sunt dezvoltate în cadrul strategiei noastre terapeutice împotriva COVID-19", a adăugat Stella Kyriakides într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel