Favipiravir, cunoscutul medicament pentru pacienții Covid, ar putea fi eliberat gratuit în farmacii

Georgiana Dragomir |
Data publicării:
Medicamentul Favipiravir ar putea fi eliberat gratuit în farmacii
Medicamentul Favipiravir ar putea fi eliberat gratuit în farmacii

Ministerul Sănătăţii  ia în calcul eliberarea în ambulatoriu a medicamentului Favipiravir, folosit pentru bolnavii de COVID. Până acum, medicamentul se administra doar în spital, la recomandarea medicilor.

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea ca Favipiravir, medicamentul administrat pacienților cu Covid, să se elibereze în toate farmaciile, gratuit, doar pe bază de prescripție medicală, transmit oficial instituției.

Măsura vine în sprijinul celor care se pot trata și la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

"După discuţiile avute cu specialiştii din Comisia de boli infecţioase şi conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu, prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripţie medicală şi cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie", a  transmis   Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Medicamentul Favipiravir provine din India și a dat rezultate pozitive în cazul pacienților cu forme ușoare sub medii, spun specialiștii în sănătate publică.

Medicii avertizează, însă, că acesta va fi eliberat doar pe baza rețetei medicale, pentru a ține sub control efectele secundare.

„Comisia de specialitate de boli infecţioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital şi ambulatoriu, la recomandarea medicilor, numai cu prescripţie medicală. Referitor la profilul de siguranţă din datele preliminare disponibile, Favipiravir prezintă un risc de teratogenicitate şi risc de afectare hepatică", este mesajul transmis de Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel