OMS, alertă roșie după un prim deces. Mortalitatea ajunge și la 90 la sută. Următoarea pandemie, declanșată de alt virus

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
OMS, alertă roșie după un prim deces. Mortalitatea ajunge și la 90 la sută. Următoarea pandemie, declanșată de alt virus
OMS, alertă roșie după un prim deces. Mortalitatea ajunge și la 90 la sută. Următoarea pandemie, declanșată de alt virus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă roșie după ce un bărbat a murit din cauza unui virus extrem de virulent. este vorba despre un focar al virusului Marburg extrem de contagios. Potrivit OMS, un bărbat a murit din cauza acestui virus pe 6 august. Cazul este primul raportat vreodată în Guineea și Africa de Vest.  

 

Virusul Marburg are o rată de mortalitate ridicată și, deocamdată, nu există niciun medicament aprobat pentru combaterea acestuia.  OMS și alte organizații precum Crucea Roșie au inițiat o serie de măsuri pentru controlul focarului din  Guineea. De asemenea, OMS investighează acum sursa infecției.

Alte patru contacte ale persoanei care a decedat, după ce s-a infectat cu virusul ucigaș, printre care și un lucrător medical, sunt monitorizate îndeaproape. Specialiștii OMS caută toate persoanele cu care bărbatul decedat a intrat în contact, relatează express.co.uk.

De asemenea, OMS se teme de existența unui focar la nivel național și regional. „Boala provocată de virusul Marburg (MVD) este o extrem de virulentă, fiind asociată cu rate ridicate de mortalitate (CFR 24-90%)",  au spus reprezentanții OMS. In cursul incipient al bolii, diagnosticul clinic de MVD este dificil de a fi distinge de alte boli febrile tropicale, din cauza asemănărilor simptomelor clinice. Deși testele PCR au identificat virusul, este destul de greu ca Marburg să fie identificat inițial, din cauza similitudinilor sale cu Ebola.

 

Cum se transmite virusul Marburg

 

Transmiterea virusului este asociată cu contactul direct cu sângele sau alte fluide corporale ale persoane infectate.  Simptomele virusului pot varia de la febră, cefalee, oboseală, dureri abdominale și hemoragii gingivale.  Virusul Marburg a fost identificat prima oară în Europa, în 1967, când s-a răspândit în orașele germane Marbutg și Frankfurt, dar și la Belgrad. Din 30 de persoane infectate, atunci au murit 7, dar medicii spun că rata mortalității poate ajunge la cifre înfricoșătoare. 

OMS sfătuiește populația să nu călătorească spre și dinspre Guineea. Mișcarea transfrontalieră a populației și amestecul comunitar între Guineea și Sierra Leone și Liberia învecinate pot crește riscul răspândirii virusului. Autoritățile sanitare din Sierra Leone și Liberia au activat planuri de urgență și pun în aplicare măsuri de sănătate publică la punctele de intrare cu Guineea. În plus, transmiterea potențială a virusului între coloniile de lilieci și oameni prezintă, de asemenea, un risc crescut de răspândire transfrontalieră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel