Un nou vaccin a fost autorizat în Europa. Novavax, diferit de serurile anti-Covid

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană.

Acest detaliu ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, informează agenţiile de presă internaţionale, scrie Agerpres. Ca urmare a aprobării serului, acesta devine astfel "cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani", a anunţat EMA într-un comunicat, citat de AFP.

Decizia anunţată luni de EMA urmează să fie validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială, precizează DPA.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus.

Acesta este alcătuit din microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19.

De asemenea, CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck, consideră că acest vaccin "ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor faţă de vaccinare", scrie Agerpres.


O româncă a luat parte la testarea noului vaccin Novavax

 

O româncă a participat ca voluntar la studiul pentru noul vaccin anti-COVID de la Novavax. Procesul de testare a durat un an și două luni, iar la final românca a aflat cu surprindere ce înseamnă efectul placebo. „Nu am știut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre”, spune Silvia Câmpeanu, care a povestit la Digi24 experiența ei.

„Am fost extraordinar de surprinsă să aflu că atunci când mi-a fost administrat ser placebo, adică ser fiziologic, în două rânduri am avut o serie de efecte secundare, aș putea să le numesc în ghilimele, pe care nu aș fi crezut că pot să le am pur și simplu de la un ser fiziologic. Dar eram foarte focusată că voi primi vaccinul, eram foarte convinsă că am primit serul cu vaccinul și s-a întâmplat”, a povestit Silvia Câmpeanu.

Românca a participat ca voluntar la testarea vaccinului Novavax având o mare încredere în noua tehnologie și în noua generație de vaccinuri. Ea îi contrazice pe cei care susțin că vaccinurile anti-COVID nu au fost suficient testate.

Silvia a povestit că timp de un an și două luni sănătatea i-a fost foarte atent monitorizată și nu a putut lua nicio pastilă fără să anunțe. „A fost o experiență extraordinară, extrem de intensă, care m-a învățat foarte  multe lucruri nu numai despre vaccinuri, ci și despre mintea umană”, a conchis românca.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel