Sprijin european pentru serviciile de asistenţă medicală din România

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii a publicat joi raportul său anual pentru 2019, iar printre proiectele care au beneficiat de sprijin se află şi stimularea serviciilor de asistenţă medicală în România, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Lansată în 2015 ca o componentă-cheie a Planului de investiţii pentru Europa, Platforma de consiliere a primit peste 2.300 de cereri de sprijin consultativ şi tehnic. Cererile provin din întreaga UE, majoritatea acestora din partea ţărilor care beneficiază de fondurile de coeziune, în special Polonia, Bulgaria şi România. Ca rezultat direct al sprijinului primit din partea Platformei de consiliere, 150 de proiecte de investiţii în valoare totală de 34 de miliarde de euro sunt avute în vedere pentru finanţare din partea Băncii Europene de Investiţii. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt potenţial eligibile pentru sprijin din partea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS). Se preconizează că această proporţie va creşte pe măsură ce sprijinul consultativ se traduce în proiecte cu potenţial investiţional.

Platforma de consiliere oferă servicii de consiliere şi asistenţă tehnică adaptată pentru o serie de sectoare. Ea primeşte cereri din partea oraşelor, a regiunilor, a promotorilor privaţi şi a întreprinderilor mici. Printre proiectele care au beneficiat de sprijin se numără: introducerea în circulaţie a autobuzelor urbane ecologice în Sofia şi Flandra, elaborarea unei strategii privind clima în Florenţa, îmbunătăţirea siguranţei rutiere în Grecia, introducerea unui iluminat stradal eficient din punct de vedere energetic în Vilnius şi asigurarea de locuinţe mai accesibile în Poznan.

Asigurarea de asistenţă tehnică adaptată pentru autorităţile locale şi pentru promotorii de proiecte poate contribui la deblocarea finanţării de care aceştia au nevoie pentru materializarea proiectelor lor. Datorită Platformei europene de consiliere în materie de investiţii, până la 34 de miliarde de euro pot fi direcţionate către diverse proiecte, inclusiv cele din domenii cum ar fi energia curată, inovarea şi infrastructurile inteligente şi sociale.

"În viitoarea Platformă de consiliere InvestEU ne vom baza pe această experienţă pozitivă", a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

La rândul său, vicepreşedintele BEI, Lilyana Pavlova, a afirmat: "Dezvoltarea de proiecte de calitate, eligibile pentru finanţare, a constituit o provocare majoră pentru majoritatea ţărilor europene de-a lungul anilor, ceea ce a provocat limitarea investiţiilor, a creşterii economice şi a dezvoltării, în special în ţările beneficiare ale fondurilor de coeziune. Ne putem mândri cu ceea ce a realizat Platforma de consiliere în sprijinirea sectorului public şi a celui privat din Uniunea Europeană pentru depăşirea acestor dificultăţi şi pentru atragerea de finanţare suplimentară, mulţumită efectului de semnalizare al BEI. Platforma s-a dovedit a fi un sprijin esenţial pentru promotorii de proiecte europeni, ajutându-i să identifice, să pregătească şi să pună în aplicare investiţii în conformitate cu obiectivele prioritare ale Planului de investiţii pentru Europa". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel