Spania. Îngrijitoare româncă, la închisoare după ce a neglijat pensionara. Primea 1.200 euro lunar, dar ea se ocupa de afacerea familiei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un Tribunal Penal din Valencia, Spania, descrie "atenția" pe care o îngrijitoare româncă i-a acordat-o pensionarei de care avea grijă drept „lene și dezinteres”. Femeia era în stare de malnutriție, deshidratare, lipsă de igienă și răni netratate. Românca a fost condamnată la doi ani de închisoare.

Tribunalul Penal numărul opt din Valencia a condamnat o îngrijitoare româncă, a unei femei de 93 de ani, angajată de fiul victimei, la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „abandonare a unei persoane cu handicap care necesită protecție specială”. Românca a fost condamnată pentru „neacordarea îngrijirii esențiale și a atenției necesare” pensionarei luni de zile, concentrându-și toată atenția – dimineața și după-amiaza, șapte zile pe săptămână – asupra afacerii de familie pe care soțul ei a deschis-o.

Italia. Badantă româncă, dată în judecată după ce s-a măritat cu pensionarul de 90 ani: „Eram convins că vreau să mă căsătoresc cu ea”

Ca urmare a acestei neglijențe și lipsă de îngrijire, pentru care îngrijitoarea româncă a perceput 1.200 de euro pe lună, bătrâna prezenta la sfârșitul lunii ianuarie 2017 o „stare de malnutriție semnificativă, deshidratare mare, lipsă de igienă și răni nevindecate”, potrivit rechizitoriului.

 

Fiul a descoperit starea precară a mamei lui

 

Starea gravă a pensionarei a fost depistată după ce fiul ei a cerut Direcției Generale de Servicii Sociale și Persoane Dependente să-i revizuiască situația și să o ducă pe mama lui într-un centru. În centrul rezidențial de îngrijire au apreciat aceste probleme grave de malnutriție și atrofie musculară din cauza faptului că în ultimul an a fost imobilizată, abia mișcată, pe lângă vărsături și deshidratare. Victima a fost trimisă la Departamentul de Urgență al Spitalului General din Valencia, unde a murit în cele din urmă patru zile mai târziu.

Italia. Badantă româncă, acuzată că i-a lovit și jignit pe soții lipsiți de apărare de care avea grijă: Femeia este de negăsit

Deși principala cauză a decesului a fost o infecție a căilor respiratorii inferioare, sentința stabilește că situația anterioară în care femeia se afla „din lipsă de îngrijire, ar fi putut acționa în orice caz ca o cauză care agravează evoluția procesului”.

 

Îngrijitoarea româncă: „Am hrănit-o de cinci ori pe zi”

 

Apărarea îngrijitoarei românce, în vârstă de 32 de ani, a susținut în instanță că a hrănit-o de cinci ori pe zi și i-a schimbat tot atâtea scutece, că bătrâna nu i-a spus că are dureri și că nu a observat că are răni. 

Totuși, atât Parchetul, cât și urmărirea privată, exercitată de avocatul Alicia Baixauli, au susținut că starea pe care o avea pensionara nu a putut să se nască de la o zi la alta. Așa se încheie sentința, pe baza celor afirmate de medicul rezidențial despre situația de sănătate în care a ajuns la centru. „Starea femeii în vârstă descrisă de medicul rezidențial nu poate fi justificată decât din cea mai absolută apatie și dezinteres pentru îngrijirea femeilor”.

Italia. Badantă româncă, acuzată că, după o beție, a bătut-o pe bătrâna de care avea grijă „încât aceasta și-a pierdut un dinte“

Alte indicii, precum pielea care se desprindea de pe tot corpul sau faptul că nu era conștientă de rana de pe spate, arată în aceeași direcție: „Considerăm dovedit faptul că în ultimele luni de viață bătrâna nu a primit îngrijirea necesară, nu a fost hrănită și hidratată corespunzător, nu a fost curățată și spălată periodic. Pentru aceasta, îngrijitoarea româncă este condamnată la doi ani de închisoare și plata a 4.000 de euro despăgubiri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel