„Se pare că nu avem dreptul să trăim o viață de lux”. O româncă din Belgia, despre cum sunt priviți de oameni: „Trebuie să le dovedim de două ori de unde avem bani”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Se pare că nu avem dreptul să trăim o viață de lux”. O româncă din Belgia, despre cum sunt priviți de oameni: „Trebuie să le dovedim de două ori de unde avem bani”
„Se pare că nu avem dreptul să trăim o viață de lux”. O româncă din Belgia, despre cum sunt priviți de oameni: „Trebuie să le dovedim de două ori de unde avem bani”

Unul din trei locuitori din Turnhout este de origine străină, în timp ce doi din trei locuitori din Turnhout consideră că prea mulți oameni de origine străină locuiesc în orașul belgian. Consiliul local dorește să pună diversitatea din Turnhout în centrul atenției într-un mod pozitiv. 

Românca Claudia, în vârstă de 45 de ani, locuiește de 14 ani în Belgia. Ea a văzut Turnhout evoluând într-un oraș care a devenit mai intolerant față de diversitate în ultimii cinci ani. Claudia s-a născut și a crescut în România. Tocmai s-a întors din București și a călătorit în multe țări anul acesta cu munca ei de masaj terapeut. Ea își conduce propriul salon de masaj în Turnhoutse Prinsenstraat și are peste 30 de certificate și premii pentru masajele pe care le oferă. „Sunt un membru recunoscut al Federației Belgiene de Frumusețe. În plus, acționez ca membru al juriului la World Championship Massage 2022”.

„Sunt ușurată că orașul Turnhout a elaborat un plan. Diversitatea este un lucru frumos și nu trebuie subminată. Toate naționalitățile au ceva de oferit și au propriile lor talente. Poporul român din Turnhout este încastrat și etichetat drept oameni corupți. Nu toți suntem corupți”, suspină Claudia.

 

„Am primit diploma în terapie prin masaj și imediat mi-am fondat propriul salon”

 

„Oameni din România, India, Europa de Est, Africa și așa mai departe vin adesea în orașul nostru ca migranți de muncă. Migrația este de fapt pozitivă pentru societate. Suntem grupuri etnice cărora ne place să ne suflecăm mânecile și ne place să lucrăm. Belgia însăși are, de asemenea, trei limbi naționale diferite. Și, de asemenea, în olandeză există diferite variante în dialect. Aceasta este, de asemenea, o formă de diversitate”, continuă Claudia. „Soțul meu a lucrat în Turnhout și locuia aici de ceva vreme. În 2008 am ajuns în Belgia. În acea perioadă, Turnhout era un oraș frumos în care să trăiești. Toți erau respectați și zâmbeau unul altuia. În ultimii cinci ani, suntem priviți cu dispreț, ceea ce este mare păcat. Cu toate acestea, încerc să nu joc rolul de victimă și contribui în fiecare zi la societate”.

„În urma revoluției române din țara mea natală, nu am avut niciodată șansa de a-mi continua studiile. Imediat a trebuit să fac demersuri pe piața muncii pentru a-mi susține părinții. Românii se mută în alte țări europene în speranța de a-și găsi un loc de muncă mai bun. Când am venit la Turnhout, am început imediat să caut un curs potrivit pentru mine. Fiica mea a avut crampe severe la picioare, așa că a trebuit să merg mult la medic. Doctorul mi-a spus că masajele picioarelor îi pot ușura crampele. Acesta a fost punctul meu de plecare pentru a urma și eu un curs similar. În 2015 am primit diploma în terapie prin masaj și imediat mi-am fondat propriul salon în Otterstraat. Vreau să ajut alți oameni răsfățându-i cu un masaj. Fiecare are dreptul la odihnă. Viața este destul de grea așa cum este”, a mai spus Claudia.

 

„Se pare că nu avem dreptul să trăim o viață de lux”

 

Claudia se emoționează în timpul conversației. Îi este greu să vină cu cuvintele ei și scrie mesajul în Google Translate pentru a-l transmite cât mai clar posibil. „Este păcat că oamenii din Turnhout sunt atât de curioși de unde ne luăm banii. Se pare că nu avem dreptul să trăim o viață de lux. Trebuie să le dovedim de două ori. Muncim la fel de mult pentru a câștiga bani și pentru a ne întreține”.

Claudia a fost foarte bolnavă în ultimii ani și a învins cancerul. „Deși am fost bolnavă, am continuat mereu să muncesc și am dat tot ce e mai bun din mine. Oamenii ne văd adesea ca niște freeloaders care au întotdeauna motive să nu lucreze. Nu este adevărat. Ar trebui să ne simțim liberi să fim mai empatici unul față de celălalt. De asemenea, trebuie să învățăm să ne punem în locul altcuiva”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel