Săptămâna Paștelui: Un român joacă rolul Sfântului Ioan, discipolul lui Iisus într-o producție unică pe insula Santa Eulària, în Ibiza

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Săptămâna Paștelui: Un român joacă rolul Sfântului Ioan, discipolul lui Iisus într-o producție unică pe insula Santa Eulària, în Ibiza / Foto: Captură video youtube
Săptămâna Paștelui: Un român joacă rolul Sfântului Ioan, discipolul lui Iisus într-o producție unică pe insula Santa Eulària, în Ibiza / Foto: Captură video youtube

Un băiat român în vârstă de doar unsprezece ani joacă în acest an rolul Sfântului Ioan, discipolul lui Iisus într-un spectacol unic care are loc pe insula Santa Eulària, în Ibiza, în această săptămână.

Agrupación Musical Esencia și actorii care vor recrea ultimele zile din viața lui Iisus Hristos, moartea și învierea s-au întâlnit la ora opt și jumătate dimineața la barul San Remo, pe Calle Sant Jaume din Santa Eulària pentru ultimele repetiții.

 

Un băiețel român joacă de Paște în premieră într-unul dintre cele mai importante evenimente de pe insula Santa Eulària, Drumul Crucii

 

Printre cei adunați se află multe fețe noi, cum ar fi Narcís, un băiat român de unsprezece ani care va juca rolul Sfântului Ioan, discipolul lui Iisus, conform Diario de Ibiza. Alături de el sunt și Raquel Montes, care va interpreta unul dintre rolurile esențiale, cel al Mariei și Oriol Riera, în vârstă de paisprezece ani, care îl va interpreta pe Simon din Cirene, bărbatul care, la un moment dat, îl va ajuta pe fiul lui Dumnezeu să ducă crucea până la Golgota, în acest caz, până în Plaza de Lepanto.

Producătorul spectacolului, Andrés Ramos, spune că până acum o lună și jumătate nu se știa dacă va avea loc evenimentul, care a fost oprit din 2019.

"Nu este ușor să organizezi așa ceva, este nevoie de multă pregătire și lipseau oamenii. Dacă nu ar fi fost ajutorul președintei Hermandad de Nuestra Señora de la Esperanza, Sonia Torres, și al celui de-al doilea Hermano Mayor, Antonio Molla, nu am fi ieșit nici anul acesta. Ei au fost cei care m-au încurajat și m-au ajutat să găsesc actori", recunoaște Ramos, mulțumind, de asemenea, comunității ucrainene din Santa Eulària, care s-a implicat și ea în această sărbătoare, punând la dispoziție interpreți.

 

Actorul care îl joacă pe Iisus face parte din spectacol de zece ani 



În timp ce Molla, Torres și organizatorul acestui sacramental supraveghează ca totul să fie gata să înceapă, într-o mașină îl așteaptă, îmbrăcat și machiat, Ángel Ramos Mateos, personajul principal. Acesta joacă rolul lui Hristos de mai bine de un deceniu și spune că nu s-ar putea plictisi de acest rol niciodată.

Chiat dacă este obositor să urce din zona pieței până în vârful Puig de Missa cărând o cruce de lemn care cântărește mai mult de zece kilograme, îi face o enormă plăcere să joace acest rol. Fiul lui Andrés Ramos, care este și directorul Agrupación Musical Esencia, este unul dintre cei mai veterani muzicieni, alături de Mª Carmen García, care o interpretează pe Verónica, femeia care, în timpul Stațiunii vii a Crucii, îi va întinde o cârpă lui Hristos pentru a-și șterge sudoarea și sângele.

La ora nouă și jumătate dimineața, actorii și formația muzicală pornesc pe strada Sant Jaume, însoțiți de parohul bisericii Puig de Missa, Marcelo Gabriel Jofré, care, cu ajutorul preotului Fabián Rodríguez, va conduce rugăciunea și va explica cele cincisprezece opriri ale crucii.

Pe strada Sol, care reprezintă Muntele Măslinilor, se adună mulțimea. Printre oameni se află și câțiva reprezentanți politici, cum ar fi primarul din Santa Eulària, Carmen Ferrer. Mai târziu li se va alătura și președintele Consell de Ibiza (Consiliul din Ibiza), Vicent Marí.

 

Un eveniment unic, plin de emoție 

 

Liniștea este absolută atunci când Iisus îngenunchează pentru a se ruga, iar Iuda îl trădează cu un sărut în fața unui pluton de romani care îl prind. Condamnarea la moarte a lui Hristos este primul episod al acestui auto sacramental, care durează aproape două ore.

Pe drumul spre Puig de Missa, tot mai mulți oameni se alătură și nu ratează ocazia de a fotografia evenimentul, precum Andrés, un vienez aflat în vacanță pe insulă, care realizează un reportaj fotografic complet. "Există un public, dar nu la fel de numeros ca în anii precedenți", spune Andrés Ramos, care consideră că Consiliul și Primăria din Santa Eulària nu reușesc să promoveze "un eveniment unic pe întreaga insulă".

Emoția este palpabilă în atmosferă atunci când Toñi Ruiz începe să cânte o satiră în fața lui Iisus, mort pe cruce. Ea cântă din nou în interiorul bisericii din Puig de Missa, când trupul lui Hristos se odihnește în mormânt. Actul se încheie, iar publicul care umple biserica îi aplaudă pe toți participanții la Drumul Crucii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel