Festivalul Omletei uriașe, cea mai tare tradiție de Paște din Franța. Locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Festivalul Omletei uriașe, cea mai tare tradiție de Paște din Franța. Locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane / Foto: Captură video youtube
Festivalul Omletei uriașe, cea mai tare tradiție de Paște din Franța. Locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane / Foto: Captură video youtube

Festivalul Fête de l'Omelette Géante din Bessières este unul dintre cele mai populare evenimente din Franța în care locuitorii gătesc o omletă colosală din 15.000 de ouă, suficient de mare pentru a hrăni 2.000 de localnici și vizitatori.

Franța are o linie bună în materie de festivaluri gastronomice, sărbătorind totul, de la lămâile din Menton până la ceapa roz din Roscoff. Cu toate acestea, puține pot rivaliza cu Fête de l'Omelette Géante din Bessières pentru ambiția sa.

Acest eveniment de trei zile, care combină vânătoare de ouă de Paște, parade și spectacole, culminează în Lunea Paștelui cu o mare ispravă culinară - gătirea unei omlete colosale de 15.000 de ouă, suficient de mare pentru a hrăni 2.000 de localnici și vizitatori.

 

Aproximativ 100 de voluntari iau parte la realizarea omletei



Organizatorii - Frăția Globală a Cavalerilor Omletei Uriașe, au izolat deja piața orașului pentru marea competiție de gătit. În timp ce un foc de tabără pâlpâie în centru, aproximativ 100 de voluntari, toți îmbrăcați în galben și alb, se adună în jurul unei mese lungi și încep să spargă ouăle în boluri mari.

Îl întreb pe un membru al frăției despre legenda care este adesea prezentată ca fiind originea festivalului. Aceasta povestește despre momentul în care Napoleon Bonaparte s-ar fi oprit la un han din apropiere și a fost atât de îndrăgostit de omleta pe care a mâncat-o încât a insistat să se întoarcă a doua zi cu armata sa și i-a ordonat hangiului să pregătească una suficient de mare pentru a-i hrăni pe toți.

"Da, unii oameni spun această poveste", spune localnicul, dându-și ochii peste cap. "Dar, de fapt, este vorba despre comunitatea și prietenia din întreaga lume".

În 2023, festivalul va marca cea de-a 50-a aniversare

 

Pe parcursul acestei jumătăți de secol, a inspirat alte șase festivaluri de omletă uriașă din întreaga lume, în Provence, Belgia, Argentina, Noua Caledonie, Louisiana și Quebec. Fiecare eveniment are propriul său capitol al Frăției Globale, iar mulți membri ai acestor alte capitole ajung la Bessières în fiecare an pentru a lua parte la festivalul original.

La capătul mesei se strânge o grămadă de coji de ouă, care ajunge până la un metru înălțime. La finalul evenimentului, aceste coji vor fi luate de localnici și folosite ca îngrășământ și pentru creșterea găinilor. Între timp, Chevaliers (cavalerii) din Bessières, identificabili după pălăriile lor, poziționează o tigaie de 850 kg deasupra focului de tabără cu ajutorul unui stivuitor.

Aceștia varsă apoi 70 de litri de grăsime de rață în tigaie pe măsură ce aceasta se încălzește. La scurt timp după aceea, ouăle sunt transferate în vase uriașe din aluminiu și bătute cu ajutorul unor mixere manuale cu palete (folosite de obicei pentru amestecarea betonului), în care se adaugă arpagic tocat, sare, piper și ardei iute ușor piment d'Espelette.

 

Durează aproximativ o jumătate de oră pentru ca omleta să fie gătită


În cele din urmă, cavalerii încep să toarne în diferitele vase amestecul de ouă și, pe măsură ce acesta începe să se gătească în tigaie, îl amestecă cu palete uriașe de lemn pentru a preveni lipirea și arderea. 

Este nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru ca omleta să fie gătită, moment în care voluntarii intră în acțiune, servind-o pe 6.000 de farfurii de hârtie, care sunt distribuite eficient, împreună cu furculițe de lemn, spectatorilor adunați în jurul pieței.

Cum poți participa la acest festival? Intrarea este gratuită, împreună cu o farfurie de pâine și o porție de omletă. Evenimentul din acest an are loc între 8 și 10 aprilie, conform National Geographic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel