Patronii elveţieni: "Angajăm ROMÂNI de 20 de ani. Acum situaţia s-a schimbat!"

Andreea Cosma |
Data publicării:

În ciuda unei recolte promițătoare, ar putea fi un an dificil pentru cultivatorii de mere Thurgau, Elveţia. Din cauza restricțiilor Corona, trebuie să găsească înlocuitori pentru lucrătorii cu recoltă cu experiență din străinătate, respectiv cei care vin din Europa de Est.

Muncitorii sezonieri din Europa de Est reprezintă un sprijin important pentru producătorii de fructe.

„Este o situație dificilă cu care ne confruntăm în prezent. Colegii mei angajează români de 20 de ani aici. Acum situaţia se schimbă brusc. Nu este ușor să înlocuieşti oameni care sunt atât de stabiliți în sistem. O recoltă mare de mere este așteptată în Thurgau în această toamnă. Prin urmare, suntem dependenți de forța de muncă”, spune Stefan Anderes, producător de fructe din Egnach și reprezentant media pentru Asociația de fructe Thurgau, citat de fm1today.ch.

 

Carantina de zece zile

 

De asemenea, se fac eforturi în ferme pentru respectarea regulilor federale de distanță și igienă, întrucât una dintre piedici mai reprezintă şi restricțiile de intrare din cauza crizei corona. România, de exemplu, se află pe lista  federală de carantină.

Cu alte cuvinte: un lucrător român trebuie să intre în carantină zece zile înainte de a putea începe munca. O dispoziție descurajatoare atât pentru fermieri, cât și pentru muncitori.

Producătorii de fructe din Elveția de Est sunt susținuţi în special de români, polonezi, slovaci și cehi. Pe lângă angajații săi din regiune, șase lucrători de recoltare cehi vor lucra și la ferma Anderes din septembrie.

„Cred că nu ar trebui să fie o problemă. Dar și eu sunt constant în gardă, pentru că situația s-ar putea schimba constant”.

Alții au auzit de la colegi că trebuie să-și reprogrameze personalul din cauza reglementărilor Corona.

"Există mulți lucrători care au respect pentru venirea în Elveția în aceste condiții. De asemenea, se pune problema salariilor dacă cineva trebuie să aștepte zece zile în carantină. Totul este asociat cu mari incertitudini”, mai precizează Anderes.

 

„Ne ajutăm reciproc”

 

Fermierii încearcă acum să obțină muncitori agricoli din Elveția sau din alte țări pentru recolta de mere în acest an.

"De asemenea, ne ajutăm reciproc, dacă este necesar. Dacă puteți găsi oameni din regiune, este bine. Dar, desigur, coronavirusul poate să-i lovească, niciodată nu ai securitate completă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel