Patronii români aduc muncitori din Nepal. Costurile cu salariile trec de 1000 euro de persoană

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Cum exodul muncitorilor sezonieri români îi lasă an de an pe producătorii şi fermierii din ţară fără forţă de muncă, soluţia salvatoare la care apelează angajatorii sunt muncitorii din străinătate, respectiv din Nepal sau Vietnam. Un fermier român povesteşte experienţa sa cu angajaţii nepalezi, despre care spune că reprezintă o soluţie pe termen scurt şi mediu.

Constantin Șandru este un fermier român din satul Mânărade, județul Alba. Acesta deţine o fermă cu 500 de vaci de lapte, cu teren de 600 de hectare, o fabrică mică de procesare de produse lactate şi un magazin unde îşi vinde producţia. Totodată, este unul dintre primii fermieri români care a apelat la forţa de muncă din străinătate pentru a-şi susţine afacerea, care are în prezent 25 de angajaţi, dintre care cinci sunt din Nepal.

Costul pentru fiecare muncitor nepalez se ridică la circa o mie de euro, mai spune Constantin, în care sunt incluse taxe şi cheltuieli cu cazare şi mâncare şi, bineînţeles, salariul, din care în fiecare lună trimit acasă, la familiile lor.

Fermierul îi descrie drept angajaţi-model, comparând cu muncitorii români şi chiar unii dintre ei au fost interesaţi să înveţe cât mai mult limba română şi sectorul de activitate în care urmau să lucreze.

"Am făcut în așa fel încât să fie separați de români, deoarece după ce i-am băgat prima dată alături de muncitorii români, românii considerau că le-am adus ceva sclavi din Nepal și că le-am adus lor oameni ca să aibă pe cine dirija. Au fost un pic geloși pe ei colegii de servici. Aveau tot timpul ceva de reproșat că nepalezul a întârziat, că nepalezul nu știe. În schimb, dacă eu însumi m-am convins după 6 luni că nu e deloc cum spuneau românii, i-am separat și nu i-am mai lăsat să lucreze în același sector. Și acum mai obiectează câte unul. Îi consideră limitați, dar eu nu îi consider deloc așa. Nu l-am întrebat pe niciunul dintre ei ce pregătire are și câte clase are dar oricum să știți că sunt destul de chitiți din punctul meu de vedere. În cultura lor ei sunt mai citiți decât ai noștri care lucrează în același sector. Eu vă spun că sunt ok. În domeniul în care lucrează ei, astăzi mai greu găsești români. Trebuie să fie un caz fericit să mai găsești români care să fie conștienți și conștiincioși cum sunt ei. Dimineața când erau numai români, trebuia să fac prezența, ca să ma asigur că au venit la lucru. De când îi am pe ei, nu nu mai am problemele astea. Plus că românul, indiferent cât de mult îi dai, tot e nemulțumit. Românul vrea 8 ore pe zi, de luni până vineri, fără ore suplimentare. Aici e toată problema, la ai noștri. Românul azi îl ai, mâine nu îl mai ai", a spus Constantin.

Deşi este foarte mulţumit de angajaţii săi din străinătate, fermierul le atrage atenţia celorlalţi angajatori interesaţi să aducă muncitori din "import" că aceasta poate fi doar o soluţie pe termen scurt sau mediu, întrucât majoritatea muncitorilor vin să stea în jur de şapte ani să muncească pentru a putea obţine dublă cetăţenie şi să plece şi în alte ţări din UE.

"Această aspirație a lor o înțeleg total, fiindcă la fel fac și românii care pleacă spre Occident sperând la un trai mai bun. Dar totodată e clar că soluția deficitului forței de muncă pe termen lung, trebuie să aibă o altă rezolvare", a mai spus Constantin Şandru, pentru agrointel.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel