Laura Codruța Kovesi acuză autoritățile din Slovenia că "subminează grav" activitatea Parchetului European

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, acuză lipsa cooperării din partea autorităților care au anulat procesul de desemnare a procurorilor delegați sloveni. Kovesi a explicat că Parchetul European ''poate iniția operațiuni fără procurori europeni delegați sloveni'', dar că nu poate investiga eficient toate suspiciunile de fraudă.

Slovenia va prelua la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE, relatează agenția EFE.

''Lipsa evidență de cooperare sinceră din partea autorităților slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de gestiune și control a fondurilor europene în Slovenia'', a transmis Kovesi într-un comunicat, cu cinci zile înainte că instituția pe care o conduce să-și înceapă activitatea cu misiunea de a investiga delictele ce afectează bugetul UE.

Tot joi, ministrul sloven al justiției, Ljiljana Kozlovic, a demisionat în semn de protest față de decizia guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegați ai Sloveniei în cadrul EPPO.

Ljiljana Kozlovic, membră a formațiunii centriste SMC, consideră că această decizie este nejustificată, în timp ce guvernul a manifestat îndoieli asupra imparțialității celor doi procurori, iar opoziția crede că ei nu au fost pe placul premierului Jansa, care tocmai a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în care a fost acuzat inclusiv de autoritarism și obstrucționarea delegării procurorilor la EPPO.

Parchetul European ''poate iniția operațiuni fără procurori europeni delegați sloveni'', dar ''nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegați'', a explicat Laura Codruța Kovesi, citează Agerpres.

Mai mult, adaugă ea, ''procurorii europeni delegați în Slovenia trebuie considerați o instanța cheie în arhitectură globală care garantează supervizarea adecvată și completă a organismelor responsabile cu gestiunea și controlul fondurilor Uniunii''.

Procurorii delegați sunt însărcinați să desfășoare în statele membre anchete și urmărirea penală, în deplină independența față de autoritățile naționale.

Parchetul condus de româncă Laura Codruța Kovesi și al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit inițial să-și înceapă activitatea la sfârșitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegați au afectat acest calendar. Două dintre cele 22 de state membre ale UE participante, Slovenia și Finlanda, încă nu și-au desemnat procurorii delegați în cadrul Parchetului European, a cărui activitate începe pe 1 iunie.

Nouă instituție are rolul de a investiga și de a iniția acțiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depășesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupție și spălare de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel