Un premier a întors spatele liderilor UE în Parlamentul European. Ce remarci l-au deranjat

Andreea Cosma / 26 mar 2021, 20:48 Salveaza PDF Comentarii

O dezbatere a Parlamentului European (PE) consacrată libertăţii de exprimare în Slovenia a dat naştere unei discuţii tensionate între eurodeputaţi şi premierul sloven Janez Jansa, relatează DPA şi EFE.

Înainte de remarcile introductive ale premierului, mai mulţi jurnalişti şi avocaţi au denunţat restrângerea libertăţii presei în micul stat balcanic.

Media slovene au fost supuse la constrângeri tot mai mari în ultimii ani, de la reduceri de fonduri pentru companiile publice de media până la ameninţări împotriva unor jurnalişti, au declarat Parlamentului European mai mulţi reprezentanţi ai presei.

 

Premierul sloven a plecat dintr-o şedinţă a Parlamentului EuropeanGuvernul sloven a respins însă acuzaţiile, acuzându-i la rândul său pe critici că răspândesc informaţii false.

"Nu avem nimic de ascuns. Vrem doar ca lucrurile să fie examinate în mod obiectiv", a spus vineri Jansa.

Într-o încercare de a ilustra "reversul libertăţii presei", premierul sloven a solicitat difuzarea unui film în cadrul sesiunii, care se desfăşura parţial prin videoconferinţă, parţial fizic.

Filmul ar fi urmat să prezinte tratamentul aplicat jurnaliştilor, inclusiv o tentativă de crimă, în Slovenia, după dobândirea independenţei ţării, în anii 1990, a explicat Jansa în PE.

Dar, întrucât a fost pus la dispoziţia parlamentului doar cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, preşedinta sesiunii, liberala Sophie in't Veld, a respins solicitarea ca acesta să fie difuzat la începutul lucrărilor, evocând dificultăţi tehnice. Ea a asigurat în schimb că filmul va putea fi prezentat la finalul şedinţei şi că va fi inclus şi în înregistrarea acesteia.

 

Premierul a reclamat "cenzură" în Parlamentul EuropeanJanez Jansa a reclamat atunci o formă de "cenzură", declarându-se "convins că serviciile Parlamentului European sunt suficient de bine plătite ca să se asigure că acest video este pregătit de difuzare".

Premierul sloven a părăsit şedinţa - la care era conectat virtual - fără a-şi anunţa plecarea şi nu a mai participat nici la sesiunea programată de întrebări şi răspunsuri.

Eurodeputatul german Sergey Lagodinsky (Verzi) a comentat pentru DPA că, în opinia sa, Jansa a făcut acest lucru special pentru a "distrage atenţia de la o discuţie parlamentară serioasă consacrată statului de drept", dar "de fapt a demonstrat ce se întâmplă în ţară sub conducerea sa".

Pe un ton similar, eurodeputata socialistă germană Katarina Barley a apreciat că Jansa "s-a speriat şi a plecat de la şedinţă", când i s-a cerut să facă o declaraţie în loc să prezinte filmul.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy