CE: Parchetul European, coordonat de Laura Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisia Europeană (CE) a confirmat oficial miercuri că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea la 1 iunie.

„Ne aflăm acum pe ultima sută de metri: suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență din cadrul CE.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, Parchetul European este primul parchet supranațional responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Acesta va ancheta frauda în materie de cheltuieli și venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE și participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Parchetul European, coordonat de Laura Kovesi, începe activitatea

 

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

„Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European”, a transmis Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Conform acesteia, se preconizează că Parchetul European va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel