Laura Kovesi, procurorul-șef al EPPO, interviu în presa olandeză: „Nicio țară nu are mâinile curate / Este o aventură“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Laura Kövesi, Procurorul-șef al noului Parchet European, a acordat un interviu publicației olandeze nrc.nl, în care a vorbit despre atribuțiile noii instituții europene, a cărei procuror-șef este, dar și despre provocările care o așteaptă la nivel european.

De la inaugurarea oficială din septembrie, Kövesi, în calitate de șef al noului Parchet European, a fost primul procuror-șef din istoria UE. Românca va fi astfel responsabilă de „vânătoarea“ împotriva corupției și fraudelor în cele 22 de țări din UE care participă la așa-numita MOA. „Numai daunele datorate fraudei TVA sunt estimate la 30-60 miliarde EUR anual”, spune Kövesi. În plus, se cunosc din ce în ce mai multe cazuri de utilizare pe scară largă a subvențiilor UE. „Cu EPPO, avem în sfârșit puterea și resursele de a urmări infractorii cu gulere albe la nivel european”, mai spune Kovesi pentru publicația olandeză nrc.nl.

La 33 de ani, a devenit cea mai tânără și prima femeie procuror-șef din România post-comunistă, care continuă să se lupte cu corupția larg răspândită. Ulterior, în calitate de șef al direcției române anticorupție DNA, ea nu a ezitat să trimită în judecată miniștrii, parlamentarii și magnații de afaceri.

Experiența DNA în România

 

Propria țară a încercat să vă blocheze programarea până la ultima. Politicienii români v-au acuzat de luare de mită, ați fost arestată la domiciliu. Nu m-am gândit niciodată: de unde încep?

„Acele experiențe din România au fost o pregătire bună pentru tot ceea ce mă așteaptă acum. Face parte din treaba mea să rezist și să rămân calmă”, a declarat ea.

(...)

Dintre cele cinci țări care nu participă la MOA, sperați că Danemarca, Irlanda și Suedia vor intra la bord mai târziu. Dar Polonia și Ungaria resping categoric EPPO. Dezamăgitor?

„Nu voi comenta acea decizie politică”.

Dar într-o țară precum Ungaria există multe probleme legate de frauda subvențiilor UE.

„De îndată ce frauda maghiară cu banii UE a făcut urme în țările MOA, autoritățile judiciare maghiare sunt obligate să împărtășească informații. Când am luptat împotriva corupției ca procuror în România, au existat aproape întotdeauna legături cu cazuri din Ungaria și Bulgaria învecinate. Cunosc bine regiunea, asta ajută. Dar acum sunt procuror în numele întregii UE. Și credeți-mă: nicio țară din UE nu are mâinile curate”.

(...)

„Toți procurorii EPPO s-au angajat să servească nu interesul țării lor, ci interesul comun al EPPO“

 

Unele țări consideră că EPPO ar trebui mai întâi să dovedească utilitatea.

„Nu-mi permit un început prost, pentru că, dacă parchetul nu reușește din cauza asta, criticii vor spune: „Vedeți că EOM nu a fost o idee bună”. Așa că vreau să fiu complet pregătită din ziua în care deschidem primele dosare. Încă ne lipsește bugetul pentru a instala o divizie crucială de avocați și analiști financiari aici la sediul central. Avem cu adevărat nevoie ca ele să fie eficiente și decisive“. 

Nu este această expertiză disponibilă și în țările înseși? Nu este asta redundant?

„Nu ar trebui să vrei asta, nu vrei să te bazezi pe asta. Situația este deja foarte diferită de la țară la țară. O țară acordă prioritate anumitor chestiuni la care noi, în calitate de procurori europeni, vom lucra în curând. În alte țări, aceste chestiuni cu greu ajung în prim-plan, se consideră „presupuse”. Nu voi menționa numele, dar voința politică este aparent mai puțin puternică în acele țări. Acest lucru arată imediat rațiunea de a exista a EPPO: acum trebuie să stabilim fără echivoc aceleași priorități. La depunerea jurământului, toți procurorii EPPO s-au angajat să nu servească interesul țării lor, ci interesul comun al EPPO“.

 

„Ați avut vreodată de nopți nedormite?“

(...)

Cum împiedicați EPPO să cedeze presiunilor politice?

„Lucrăm cu Camere Permanente, cu trei procurori de la colegiu în fiecare Cameră. Într-un caz din România, de exemplu, puneți procurorii olandezi, luxemburghezi și slovaci în cameră, iar acel trio va avea apoi supravegherea. Aceștia pot apela la expertiza românului în colegiu pentru sfaturi, dar toate deciziile importante vor fi luate în camera respectivă. EPPO ar trebui să stea departe de politică. Dar, sperăm, va juca un rol indirect în opinia publică despre UE. Furia în rândul cetățenilor cu privire la utilizarea abuzivă a subvențiilor UE este mare, ceea ce determină euroscepticismul. În cel mai bun caz, EPPO poate îndepărta o parte din furia respectivă”.

Ați avut vreodată de nopți nedormite?

„Este o aventură, începem ceva complet nou. Am trăit-o în România în treizeci de ani: generația mea de procurori era formată din primii avocați independenți, fără legături politice de partid. În EPPO colaborez din nou cu colegi de generație, aproape toți am ajuns la patruzeci de ani. Depinde de noi să dovedim că putem schimba lucrurile, că putem apăra valoarea UE. Dacă putem face asta, EPPO va contribui la solidaritate și unitate în UE”.

2. -imagine fara descriere- (lura_interviu_presa_olanda.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel