DNA a dat iama în Apele Române: Fostul director, trimis în judecată pentru luare de mită. 1.000.000 de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fostul director general al Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită de un milion de euro, a anunțat, luni, Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Victor Sandu, la data faptei director general al Administrației Naționale „Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Tot în stare de arest preventiv a fost trimisă în judecată o altă persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită. Alte două persoane fizice în sarcina cărora s-a reținut câte o infracțiune de complicitate la luare și dare de mită a fost trimisă în judecată sub control judiciar, iar alte două persoane în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă, au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, Victor Sandu, la data faptelor director general în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, ar fi pretins sume de bani și ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată, în fapt, de omul de afaceri cu Administrația Națională „Apele Române”.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin lui Victor Sandu și a unui alt inculpat.

 

„Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general și el inculpat în acest dosar. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor, după cum urmează: „Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”, „Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”; „Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor ”. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, arată DNA.

Potrivit DNA, în același context, ultimii doi inculpați, fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel