Jurnaliștii din Ucraina, amenințați de ocupanții ruși: Dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Jurnaliștii din Ucraina, amenințați de ocupanții ruși Dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi
Jurnaliștii din Ucraina, amenințați de ocupanții ruși Dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi

Forțele ruse ocupă orașe din Ucraina, amenință jurnaliștii și le cer să difuzeze informații și opinii pro-Kremlin. Cei care refuză sunt nevoiți să-și închidă porțile, reatează BBC.

Jurnalistul Serghei Starușko și colegii săi tocmai încheiaseră ședința de sumar când vehiculele militare rusești s-au oprit în fața redacției lor din Berdiansk.  Soldații ruși au năvălit în sediul postului local de știri i-au ținut ostatici timp de 5 ore pe cei aproximativ 50 de angajați aflați în clădire. Așa au devenit victime ale luptei pentru controlul informațiilor în Ucraina, transmite Digi24.ro.

Strategia de înlocuire a presei ucrainene cu mass-media pro-Kremlin include cucerirea turnurilor de televiziune și tăierea accesului la programele naționale de știri ucrainene în zonele controlate de forțele ruse. Acestea sunt înlocuite cu emisiunile pro-ruse.

Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei a declarat, pentru BBC, că opt posturi TV sunt folosite pentru a transmite „propaganda și dezinformarea”  rusă către populația din sudul Ucrainei.

În Berdiansk, Serghei a fost forțat să mintă în fața camerelor TV și să anunțe că declară război împotriva așa-zișilor „naționaliști ucraineni”. Rușii au spus că vor posta această declarație pe internet dacă refuză să coopereze.

„M-au dus într-o cameră separată. Au început să mă lovească în cap, piept, picioare, mă băteau cu genunchii și cu palmele”

 

„Erau zeci oameni înarmați peste tot și cred că 5-6 dintre ei erau de la FSB, serviciul de securitate rusesc. Mi-au spus: „acum Rusia e aici și, dacă vrei să trăiești, trebuie să cooperezi”, povestește jurnalistul.

Pentru el și colegii săi, „cooperarea” însemna să le furnizeze rușilor date de contact ale activiștilor și soldaților ucraineni și să facă propagandă pro-rusă.

„M-au dus într-o cameră separată. Au început să mă lovească în cap, piept, picioare, mă băteau cu genunchii și cu palmele, să lase mai puține vânătăi. Atunci unul dintre ei m-a amenințat cu o armă: mi-a ținut-o la cap și la organele genitale. M-au întrebat dacă vreau să-mi sun soția și să-mi iau adio de la ea”, a povestit Serghei.

 

„Sunt doar știri false, nici nu vreau să mă uit. Spală creierul oamenilor”

 

A doua zi, posturile de televiziune rusești au difuzat o înregistrare video în care un reporter a spus că armata a trebuit să preia controlul postului pentru că răspândește „dezinformări despre situația din oraș”. Postul la care lucra Serghei era ultimul funcțional din Berdiansk.

Un alt post TV fusese închis, lar accesul la televiziunea națională era blocat. Înainte de invazie, locuitorii din regiune puteau urmări zeci de canale naționale ucrainene și câteva locale, dar toate au fost blocate.

Dacă nu au antenă satelit, ucrainenii din orașele ocupate au acum acces doar la 24 de canale TV de stat rusești și la posturile TV din republicile autoproclamate din estul Ucrainei.

„Sunt doar știri false, nici nu vreau să mă uit. Spală creierul oamenilor”, spune Anna, în vârstă de 28 de ani (nu numele ei real), care încă locuiește în Berdiansk. Ea se bazează pe accesul limitat pe care îl mai are la internet pentru a afla ce se întâmplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel